Discuţiile de pace privind Siria au fost prelungite până la 15 decembrie

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat joi că discuţiile de pace de la Geneva au fost prelungite până la 15 decembrie, pentru a asigura obţinerea unei soluţii durabile, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

257 afișări
Imaginea articolului Discuţiile de pace privind Siria au fost prelungite până la 15 decembrie

Discuţiile de pace privind Siria au fost prelungite până la 15 decembrie

Cea de-a opta rundă a discuţiilor privind situaţia din Siria a început la 28 noiembrie şi se va întrerupe în acest weekend, urmând a fi reluată marţi, 5 decembrie.

Joi, Staffan de Mistura a organizat "întâlniri separate, dar convergente" cu delegaţia regimului sirian şi cu cea a opoziţiei siriene. Emisarul ONU a precizat la startul discuţiilor: "Astăzi avem o întâlnire mai avansată şi mai formală".

Potrivit unui comunicat al Naţiunilor Unite, subiectele abordate au fost: o nouă Constituţie, guvernarea, alegeri şi combaterea terorismului, problemele privind deţinuţii şi persoanele dispărute, precum şi necesitatea accesului umanitar deplin în orice situaţie şi în zonele greu accesibile, cum ar fi Ghouta de Est.

Cele două parţi implicate în conflict s-au aflat în camere separate, dar la o distanţă de aproximativ 5 metri, iar mediatorii din partea ONU au făcut rocadă între cele două zone bine delimitate.

În urma întrunirii, purtătorul de cuvânt al Comisiei Siriene de Negociere (SNC) a precizat: "Am avut discuţii bune cu emisarul Staffan da Mistura, privind drumul de urmat către progres în discuţiile de la Geneva. Suntem pregătiţi să rămânem angajaţi în discuţii atât timp cât este nevoie".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici