Disidenţi cubanezi intenţionează să strângă rândurile în contextul normalizării relaţiilor SUA-Cuba

Mai mulţi opozanţi cubanezi şi-au îndemnat marţi compatrioţii să "consolideze unitatea în diversitate", pentru a încuraja o "schimbare democratică" în Cuba în contextul normalizării relaţiilor cu Statele Unite, relatează AFP.

157 afișări
Imaginea articolului Disidenţi cubanezi intenţionează să strângă rândurile în contextul normalizării relaţiilor SUA-Cuba

Disidenţi cubanezi intenţionează să strângă rândurile în contextul normalizării relaţiilor SUA-Cuba

"Facem apel la consolidarea unităţii în diversitate (...), menţinând totodată echitatea şi respectul" între noi, au declarat 30 de opozanţi cubanezi într-un mesaj comun publicat pe site-ul de ştiri 14ymedio, al disidentei Yoani Sanchez.

Printre semnatarii textului figurează Guillermo Fariñas, laureat al Premiului Saharov 2010, şi Elizardo Sanchez, preşedintele Comisiei cubaneze pentru Drepturile Omului şi Reconciliere Naţională (CCDHRN), un grup de opoziţie ilegal dar tolerat de autorităţile cubaneze.

În mesaj, opozanţii iau act de normalizarea relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite, anunţată la 17 decembrie, care, în opinia lor, consacră "sfârşitul pretextului şi discursului oficial despre cetatea asediată" de către Statele Unite.

Începând de acum, afirmă ei, "trebuie să ne concentrăm asupra unei schimbări democratice în Cuba", fără să ofere mai multe detalii.

Este vorba de primul mesaj colectiv al diasporei cubaneze de la anunţul istoric de săptămâna trecută privind restabilirea relaţiilor diplomatice între Washington şi Havana, întrerupte în 1961.

"Sperăm că următoarele negocieri vor avea loc mult mai transparent şi că vor ţine cont (de părerile) tuturor actorilor societăţii cubaneze", au declarat disidenţii.

Ei au felicitat, de asemenea, eliberarea de către Cuba a 53 de prizonieri, în afară de Alan Gross, un american condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj.

Opozanţii, care cer mai multă libertate în domeniile politic şi civic, sunt mai puţin populari în Cuba de când autorităţile au înăsprit condiţiile de călătorie pentru toţi cubanezii în urmă cu doi ani.

Într-un discurs susţinut sâmbătă, preşedintele Raul Castro a declarat despre ei că sunt "câteva sute de indivizi care primesc bani, instrucţiuni şi oxigen din afară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici