Disidentul rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, inculpat în Rusia pentru crimă

Procurorii ruşi au decis vineri inculparea pentru crimă şi tentativă de crimă a fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a iniţiat, din Elveţia, o campanie pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează site-ul agenţiei Bloomberg.

6190 afișări
Imaginea articolului Disidentul rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, inculpat în Rusia pentru crimă

Disidentul rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, inculpat în Rusia pentru crimă

Comisia rusă pentru investigaţii a anunţat inculparea în contumacie a lui Mihail Hodorkovski în ancheta privind uciderea în anul 1998 a unui primar rus şi pentru alte două planuri de asasinate.

Fostul preşedinte al companiei Iukos fusese citat marţi pentru audieri la Moscova, dar nu s-a prezentat. Hodorkovski a prezentat documentaţia de citare, dar a respins acuzaţiile.

"Ancheta a stabilit fără dubii că Mihail Hodorkovski a fost implicat în crimă şi în tentativele de crimă, având un rol activ", a transmis vineri Comisia rusă pentru investigaţii.

Procurorii ruşi susţin că Mihail Hodorkovski a ordonat asasinarea lui Vladimir Petuhov, primarul oraşului Nefteiugansk.

Mihail Hodorkovski, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberat în decembrie 2013 prin graţiere prezidenţială, după ce a stat la închisoare în Rusia zece ani, pentru fraudă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Hodorkovski a denunţat o condamnare cu caracter politic.

După ce iniţial afirmase că nu se va implica din nou în politică, fostul magnat a iniţiat o campanie pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Mihail Hodorkovski afirma joi că izbucnirea unei revoluţii în Rusia este "inevitabilă". "În absenţa alegerilor libere şi a altor mecanisme pentru schimbarea legală a puterii, singura modalitate de a schimba lucrurile este o revoluţie; este inevitabilă. Dar revoluţia trebuie să fie paşnică", a declarat Hodorkovski.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici