Distrugător britanic, hărţuit de 17 avioane ruseşti în Marea Neagră. Mesajul tulburător transmis prin radio de una dintre aeronave

În timpul unui exerciţiu NATO care a avut loc în luna mai a acestui an în Marea Neagră, un distrugător britanic a fost hărţuit de 17 avioane militare ruseşti, transmit publicaţiile Business Insider şi Sky News. Aeronavele s-au apropiat la o distanţă de câteva sute de metri de navă.

90539 afișări
Imaginea articolului Distrugător britanic, hărţuit de 17 avioane ruseşti în Marea Neagră. Mesajul tulburător transmis prin radio de una dintre aeronave

Distrugător britanic, hărţuit de 17 avioane ruseşti în Marea Neagră. Mesajul tulburător transmis prin radio de una dintre aeronave

Publicul a aflat despre incident abia acum, după ce a fost transmis un documentar, „Warship: Life at Sea”, despre viaţa la bordul unei nave de război britanice. Avioanele s-au apropiat de HMS Duncan pe când distrugătorul se afla în Marea Neagră, în apropierea Crimeii, la aproape 50 de kilometri de coastă. „Pentru mine a fost un incident fără precedent”, a declarat Eleanor Stack, căpitanul vasului.

Şeful grupului NATO din care făcea parte nava la momentul respectiv, comandorul Mike Utley, a declarat că nicio altă navă britanică nu a fost supusă unui „raid” de o asemenea magnitudine în ultimii 25 de ani.

Aeronavele - un mix de avioane de vânătoare şi de aeronave de atac la sol - s-au apropiat periculos de mult. Potrivit specialiştilor, radarul puternic al navei le-ar fi putut perturba sistemele electronice şi cauza prăbuşiri.

Înainte de a pleca, unul dintre avioane a transmis un mesaj radio către HMS Duncan: „Succes, băieţi!”. 

„Cred că tactica lor este naivă. Nu ştiu de ce este capabilă această navă”, a mai spus comodorul Mike Utley. „Ei aveau 17 avioane. Noi aveam 48 de rachete. Cred că am fi câştigat”, a declarat, în documentar, un ofiţer de pe Duncan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici