Diviziunea din interiorul Consiliului de Securitate al ONU împiedică primirea refugiaţilor sirieni

Diviziunea din interiorul Consiliului de Securitate al ONU împiedică formarea unor tabere de refugiaţi în Siria, situaţie sesizată de ministrul turc de Externe, a declarat miercuri responsabilul ONU pe probleme umanitare, Valerie Amos.

172 afișări
Imaginea articolului Diviziunea din interiorul Consiliului de Securitate al ONU împiedică primirea refugiaţilor sirieni

Diviziunea din interiorul Consiliului de Securitate al ONU împiedică primirea refugiaţilor sirieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul turc de Externe, Agmet Davutoglu, a declarat luni, pentru publicaţia Hurriyet, că Turcia nu poate primi mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său, şi a sugerat ca ONU să creeze tabere de refugiaţi "în apropiere de frontierele Siriei" pentru a face faţă afluxului de populaţie.

"Autorităţile siriene au declarat că se opun creerii taberelor în Siria", a declarat Amos în timpul unei conferinţe de presă. "Pe lângă aceasta, pentru a organiza tabere (...) pe teritoriul sirian, este necesară capacitatea de a le face sigure. Şi nu cred în dorinţa Consiliului de a promova o astfel de rezoluţie".

Discuţiile în ceea ce priveşte conflictul sirian în cadrul Consiliului sunt virtual într-un punct mort, după ce Rusia şi China s-au opus de trei ori unor rezoluţii prin care Damascul era ameninţat cu sancţiuni.

Franţa, care prezidează Consiliul în luna august, va organiza la sfârşitul lunii o reuniune ministerială la care se va discuta în special situaţia umanitară din Siria şi din ţările vecine ei. Davutoglu a declarat că Turcia va participa la această reuniune.

Numărul mare de refugiaţi din Turcia a crescut în ultimele zile din cauza ofensivei armatei siriene şi a luptelor din Alep, ajungând la aproximativ 70.000 de refugiaţi.

Citând cifre emise de Guvernul turc, Amos a declarat că 1,2 milioane de sirieni se refugiază în Siria în clădiri publice, precum şcolile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici