”Divorţ” mai scump pentru Marea Britanie. Mai mulţi miniştri britanici sunt de acord să majoreze valoarea facturii de Brexit

Mai mulţi miniştri britanici sunt de acord să majoreze valoarea facturii de Brexit în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană, dar o ofertă formală va fi prezentată abia după ce Blocul comunitar va accepta discuţiile privind un nou acord comercial, potrivit unei surse citate de BBC News.

3680 afișări
Imaginea articolului ”Divorţ” mai scump pentru Marea Britanie. Mai mulţi miniştri britanici sunt de acord să majoreze valoarea facturii de Brexit

”Divorţ” mai scump pentru Marea Britanie. Mai mulţi miniştri britanici sunt de acord să majoreze valoarea facturii de Brexit

Membri importanţi din cabinetul premierului Theresa May, inclusiv ministrul de Externe Boris Johnson, au convenit de principiu să întocmească o propunere mai atractivă privind "factura de divorţ" faţă de UE.

Nu am fost discutate cifre exacte, iar miniştrii britanici şi-au menţinut poziţia că "nimic nu poate fi convenit până când nu vom avea un acord cu UE; Marea Britanie şi UE ar trebui să avanseze împreună", a mai precizat sursa guvernamentală.

"Orice ofertă va depinde de progresul general al negocierilor, deci nu este vorba despre o situaţie <<luaţi aceşti bani, sunt garantaţi>>", a transmis sursa citată.

În timpul discuţiilor dintre premierul Theresa May şi miniştri, ar fi existat tensiuni şi în privinţa rolului Curţii Europene de Justiţie după Brexit. Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, consideră că o instanţă este necesară pentru supravegherea regulamentelor comerciale între Marea Britanie şi UE în perioada de tranziţie de după Brexit.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au convenit deocamdată în privinţa facturii de Brexit, în condiţiile în care Londra va părăsi Blocul comunitar în martie 2019. Dacă Marea Britanie va menţine volumul actual al angajamentelor financiare faţă de UE, ar fi vorba despre aproximativ 40 de miliarde de euro în doi ani.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut premierului britanic Theresa May să concretizeze oferta de Brexit până la summitul din 14-15 decembrie, pentru a putea negocia viitoarele relaţii comerciale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici