Divorţul lui Vladimir Putin, comentat pe larg în Rusia de către jurnalişti, politicieni şi analişti: "Trebuie să urmeze ceva, altfel acest lucru nu ar avea sens"

Divorţul lui Vladimir Putin a lăsat Rusia perplexă, experţii punându-şi întrebări vineri cu privire la anunţul neaşteptat al preşedintelui care a făcut din viaţa sa privată un secret de stat, invocând chiar posibilitatea apariţiei unei noi Prime Doamne.

1532 afișări
Imaginea articolului Divorţul lui Vladimir Putin, comentat pe larg în Rusia de către jurnalişti, politicieni şi analişti: "Trebuie să urmeze ceva, altfel acest lucru nu ar avea sens"

Vladimir Putin, Liudmila Putina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Putin şi soţia sa, Liudmila, care nu mai apar de mulţi ani împreună în public, au anunţat joi că se despart, într-un interviu televizat.

"Viaţa privată a lui Putin a devenit astfel publică pentru prima dată", a comentat analistul centrului Carnegie din Moscova, Maria Lipman.

"Mi se pare că trebuie să urmeze ceva, altfel acest lucru nu ar avea sens", continuă ea.

Zvonurile privind relaţia preşedintelui rus cu gimnasta şi campioana olimpică Alina Kabaieva, în prezent deputat, circulă de mai mulţi ani, la fel ca cele despre viitorul Liudmilei Putina, despre care unii afirmă că s-a închis într-o mănăstire.

În aprilie 2008, cotidianul Moskovski Korrespondent a fost închis după ce a evocat un posibil divorţ al lui Vladimir Putin şi căsătoria sa cu gimnasta.

"S-a acumulat o masă critică de zvonuri, cota de popularitate a lui Putin scade şi imaginea sa de om de stat eficient se prăbuşeşte. Probabil s-a considerat că este mai raţional să se recunoască faptul că această căsătorie nu mai există", a subliniat Lev Gudkov de la institutul de sondaje independent Levada.

"Problema este să ştim la ce serveşte divorţul. Pentru a se recăsători? Nu este exclus să aflăm în curând despre existenţa unei alte femei", apreciază Maria Lipman.

Informaţia este că preşedintele rus, în vârstă de 60 de ani, care îşi cultivă cu grijă o imagine de macho, este de acum "cea mai bună partidă din ţară", a ironizat jurnalistul Andrei Kolesnikov, cunoscut pentru cărţile sale despre preşedinte.

La Sankt-Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin, unde acesta a cunoscut-o pe Liudmila, această ipoteză este prezentă în toate conversaţiile.

"Este foarte probabil să se recăsătorească în curând cu o tânără", asigură Svetlana, o vânzătoare în vârstă de 54 de ani.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost nevoit să intervină vineri la postul de radio Ecoul Moscovei pentru a pune capăt zvonurilor.

"Priviţi agenda lui Putin şi veţi vedea că viaţa sa nu are legătură cu relaţiile familiale, aceasta este legată doar de responsabilitatea pe care şi-o asumă în calitate de şef de stat", a declarat el.

În opinia politologului Mark Urnov, anunţul privind divorţul este mai probabil "o operaţiune de comunicare eficientă care arată latura umană a preşedintelui şi care urmăreşte să pună capăt scăderii popularităţii sale".

"În Rusia, divorţul nu este văzut la fel ca în Statele Unite", continuă el.

"Divorţurile în Rusia sunt frecvente şi cuplul Putin a oferit un exemplu de divorţ civilizat", continuă analistul.

Vladimir Putin şi soţia sa, Liudmila, au anunţat joi că decizia de a divorţa a fost comună, fiecare având propria sa viaţă, iar fiicele lor fiind deja mari.

Chiar dacă această decizie contravine conservatorismului social care domină Rusia în ultimii ani şi valorilor tradiţionale ortodoxe promovate de putere, contradicţia are puţine şanse să îi vexeze pe ruşi.

Mai mulţi oameni politici şi jurnalişti liberali foarte critici faţă de Putin au salutat în modul lor decizia acestuia.

"Putin acţionează rareori onest. Anunţul divorţului este unul onest", a scris pe Twitter opozantul Boris Nemţov.

"Viaţa sa de familie îl apăsa de multă vreme, era vizibil. Este o decizie bună, care îl eliberează şi nu îl obligă să mai mintă", a apreciat Matvei Ganapolski, comentator la radioul Ecoul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici