DOCUMENTE SECRETE: Baza americană de la Ramstein este centrul programului de avioane fără pilot

Un document american strict secret, obţinut de The Intercept, confirmă că baza militară de la Ramstein, în Germania, are un rol central în programul american de operaţiuni cu avioane fără pilot, servind ca intermediar între operatori şi drone.

4200 afișări
Imaginea articolului DOCUMENTE SECRETE: Baza americană de la Ramstein este centrul programului de avioane fără pilot

DOCUMENTE SECRETE: Baza americană de la Ramstein este centrul programului de avioane fără pilot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Ramstein se află o staţie terestră (în cadrul sistemului de comunicaţii prin satelit) care le permite operatorilor de drone din sud-vestul Statelor Unite să comunice cu avioanele lor din Yemen, Somalia, Afganistan şi alte ţări unde se desfăşoară acest program. Documentul ce datează din iulie 2012 oferă cele mai detaliate informaţii despre arhitectura tehnică folosită pentru raidurile efectuate cu avioane fără pilot de tip Predator sau Reaper, scrie The Intercept.

Pe fondul criticilor europene faţă de acest program american, oficialii guvernamentali americani şi germani au minimizat multă vreme rolul bazei de la Ramstein în operaţiunile cu drone. Dar acest document arată că instalaţiile militare de la Ramstein îndeplinesc o funcţie esenţială în atacurile letale cu drone desfăşurate de CIA şi armata americană în Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa.

"Ramstein transmite semnalul care îi spune dronei ce să facă şi retransmite ce vede drona. Fără Ramstein, dronele nu ar putea funcţiona, cel puţin nu în forma actuală", a declarat sursa care a furnizat documentul.

Staţia terestră de la Ramstein, a cărei construcţie s-a încheiat la sfârşitul lui 2013, se află în mijlocul unei păduri şi în apropierea unui teren de baseball folosit de elevii de la Liceul American din Ramstein. Complexul, realizat din beton armat, cu ziduri şi încadrat de copaci, are un acoperiş metalic. În interiorul acestei clădiri, echipe ale forţelor aeriene pot coordona semnalele necesare pentru o varietate de misiuni ale dronelor.

Într-o cerere de alocare de bani pentru staţia de sateliţi de la Ramstein, forţele aeriene americane au argumentat că fără instalaţia de la Ramstein, programul de drone ar suferi "o reducere semnificativă a capacităţii operaţionale", care poate avea "un impact grav asupra misiunilor în desfăşurare şi viitoare". Avioanele fără pilot Predator şi Reaper, precum şi aeronavele Global Hawk ar folosi această bază pentru a desfăşura operaţiuni în Africa şi Orientul Mijlociu, potrivit solicitării.

Baza aeriană Creech din Nevada este centrală pentru operaţiunile americane cu avioane fără pilot. Personalul staţionat la această bază este responsabil de operaţiunile cu drone din Afganistan şi Pakistan, unde CIA a desfăşurat un război aerian sub acoperire în ultimul deceniu. Campania agenţiei a provocat moartea a mii de persoane, inclusiv sute de civili. Unele misiuni ale dronelor sunt operate din alte instalaţii, precum Fort Gordon din Georgia şi Cannon Air Force Base din Clovis, New Mexico.

Piloţii de la Creech şi alte staţii de control terestru îşi trimit comenzile către dronele pe care le operează prin cabluri de fibră optică transatlantice către Germania, unde se realizează legătura ascendentă (uplink), ce transmite semnalul la statelitul ce se conectează la dronele din Yemen, Somalia şi alte ţări. Ramstein are o poziţie ideală pentru a reduce la minim timpul de întârziere între comenzile piloţilor şi receptarea acestora de către avioane.

Aceste informaţii o plasează pe cancelarul german Angela Merkel într-o poziţie dificilă având în vedere alianţa diplomatică strânsă dintre Germania şi Statele Unite. Guvernul german a acordat Statelor Unite dreptul de a folosi proprietatea dar doar cu condiţia ca americanii să nu facă nimic care să încalce legea germană.

Administraţia americană susţine că programul său de atacuri cu drone împotriva Al-Qaida şi a "forţelor asociate" acesteia este legal, chiar şi în afara zonelor de război declarate. Dar juriştii germani au sugerat că aceste operaţiuni sunt justificabile doar în zonele de război. Mai mult, personalul american staţionat la baza de la Ramstein ar putea, în teorie, să fie pus sub acuzare în Germania dacă oferă operatorilor de drone date folosite în atacuri.

În timp ce Guvernul german a fost reticent în a da curs unor astfel de urmăriri judiciare, acesta s-ar putea confrunta cu o presiune tot mai mare să facă acest lucru. "Este pur şi simplu crimă", afirmă Björn Schiffbauer de la Institutul pentru Drept Internaţional de la Universitatea din Koln. Experţii juridici intervievaţi de Der Spiegel susţin că personalul american poate fi pus sub acuzare pentru crime de război de către procurorii germani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici