Dodon impune prin ORDIN interdicţia ca militarii moldoveni să participe la exerciţii, fără acordul său. Decizia, luată de preşedintele R.Moldovei după acţiunea NATO din Ucraina

Igor Dodon, preşedintele Republici Moldovei, suţine o şedinţă informativă despre participarea efectivului Armatei Naţionale la exerciţiile militare NATO din Ucraina, informează Unimedia. UPDATE: Militarii moldoveni nu vor mai putea participa la exerciţii peste hotare fără acordul preşedintelui

3448 afișări
Imaginea articolului Dodon impune prin ORDIN interdicţia ca militarii moldoveni să participe la exerciţii, fără acordul său. Decizia, luată de preşedintele R.Moldovei după acţiunea NATO din Ucraina

Dodon susţine un briefing despre participarea militarilor moldoveni la exerciţii NATO în Ucraina

Igor Dodon, liderul de la Chişinău, a semnat un ordin executiv prin care interzice militarilor moldoveni să mai participe la exerciţii în străinătate fără a avea acordul preşedintelui, informează site-ul Unimedia.

Această măsură a fost luată în urma unui conflict între Dodon şi Guvern în privinţa participării unui efectiv al Armatei Naţionale la o serie de exerciţii militare NATO din Ucraina.

Guvernul de la Chişinău a decis anterior să trimită trupe moldovene la exerciţii militare NATO ce vor avea loc în Ucraina, în pofida deciziei preşedintelui de a interzice acest lucru pe motiv că Republica Moldova este un stat neutru şi trebui să îşi păstreze această poziţie. Dodon deţine de asemenea şi funcţia de comandant suprem al forţelor armate.

Preşedintele moldovean a ţinut vineri o şedinţă informativă pentru a anunţa semnarea unui ordin prin care militarii moldoveni vor avea nevoie de aprobarea comandantului suprem al forţelor armate pentru a participa la orice tip de exerciţii, instruiri, studii, misiuni, în străinătate.

Totodată, acesta a solicitat demiterea vice-ministrului Apărării, Gheorghe Galbura.

Anterior, Igor Dodon a interzis participarea trupelor moldovene la exerciţiile militare NATO ce vor avea loc în Ucraina pe motiv că Republica Moldova este un stat neutru şi trebui să îşi păstreze această poziţie.

În pofida decizie preşedintelui, Guvernul a luat totuşi decizia de a trimite militari moldoveni la exerciţiul NATO.

Situaţia a generat tensiuni între Guvern şi preşedintele Igor Dodon, care este şi comandant suprem al forţelor armate.

Exerciţiul urmează să se desfăşoare în perioada 8-23 septembrie, având drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare a statelor participante. El va avea loc în regiunea Lvov din Ucraina şi vor participa 14 state membre NATO. 57 de militari moldoveni ar fi trebuit să participe la aceste exerciţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici