Doi ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor din Piaţa Maidan: Ucrainenii comemorează victimele masacrului, cu sentimente împărţite

Ucrainenii comemorează sâmbătă reprimarea sângeroasă, în urmă cu doi ani, a protestelor din Piaţa Maidan, epicentul unei mişcări proeuropene de contestare, cu sentimente împărţite - între mândria de a fi schimbat cursul istoriei şi nemulţumirea faţă de lentoarea schimbărilor pentru care au militat.

1059 afișări
Imaginea articolului Doi ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor din Piaţa Maidan: Ucrainenii comemorează victimele masacrului, cu sentimente împărţite

Doi ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor din Piaţa Maidan: Ucrainenii comemorează victimele cu sentimente împărţite (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Un marş a avut loc sâmbătă dimineaţa pe aleea pe care au fost ucise cele mai multe dintre cele 100 de victime ale reprimării. "Proiectoare ale demnităţii" urmau să fie aprinse sâmbătă seara în locul în care au fost ucişi manifestanţi, relatează AFP în pagina electronică.

O rugăciune pentru Ucraina şi o serie de manifetaţii la care participau militari care au luptat în estul separatist prorus, voluntari şi militanţi se desfăşoară pe parcursul întregii zile.

Cei doi ani care au urmat acestor violenţe de la Kiev au fost marcaţi de evenimente tragice pentru ucraineni.

După îndepărtarea regimului prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, în februarie 2014, Rusia a anexat, în luna următoare, Peninsula ucraineană Crimeea. La puţin timp după aceea, un conflict armat a izbucnit în estul ţării, soldat de atunci şi până în prezent cu peste 9.000 de morţi.

Nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scăzut dramatic, în urma deprecierii monedei şi din cauza inflaţiei. Iar ţara s-a adâncit în confruntări politice între lideri prooccidentali şi scandaluri de corupţie care amintesc practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.

"Capabili să facem totul"

Însă cei care au participat la cele trei luni de proteste în Piaţa Maidan se bucură astăzi de schimbarea mentalităţilor, antrenată de această revoltă, chiar dacă sunt dezamăgiţi de puterea actuală.

Ei le reproşează autorităţilor mai ales eşecul total în lupta împotriva corupţiei - una dintre principalele revendicări ale protestatarilor din Piaţa Maidan.

"Speranţele mele în ceea ce preiveşte lupta împotriva corupţiei nu au fost îndeplinite. Însă suntem capabili să facem totul. Sunt mulţumit că oamenii s-au mobilizat după (protestele din Piaţa) Maidan", declară un student, Konstantin Leviţki, în vârstă de 30 de ani.

Un avertisment adresat preşedintelui Petro Poroşenko, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, a cărui avere a crescut după ce a ajuns la putere, în pofida crizei şi războiului pe care a promis să-l oprească în trei luni.

"Oamenii de la putere nu s-au schimbat. Preşedintele a făcut o mulţime de promisiuni pe care nu le-a respectat", insistă studentul.

În opinia avocatului Roman Maselko, în vârstă de 35 de ani, care a apărat militanţi arestaţi în timpul protestelor, impunitatea este cea care erodează sistemul.

"Banca acuzaţilor este foarte mică, după doi ani de la masacru. Sunt judecaţi doar nişte simpli executanţi", a declarat el pentru AFP. "Ancheta este sabotată în mod deliberat (...), iar responsabilitatea aparţine puterii politice", consideră Maselko.

Dintr-un total de 330 de judecători acuzaţi că au pronunţat hotărâri nedrepte împotriva militanţilor din Piaţa Maidan, "doar zece au fost daţi afară, aproximativ 20 sunt anchetaţi penal, dar 90% continuă să muncească", îşi exprimă el indignarea.

În pofida acestei constatări amare, avocatul rămâne optimist. "După (protestele din Piaţa) Maidan, societatea ucraineană ştie că nu mai există uşi care să nu fie deschise", avertizează el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici