Doi bărbaţi căutaţi de procuratura japoneză, arestaţi în SUA, în cazul evadării lui Carlos Ghosn

Autorităţile americane au arestat miercuri un fost membru al Forţelor Speciale ale Armatei SUA şi un alt bărbat din Massachusetts căutaţi de Japonia sub acuzaţia că ar fi permis evadarea fostului director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, din ţară, informează Reuters.

1345 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi căutaţi de procuratura japoneză, arestaţi în SUA, în cazul evadării lui Carlos Ghosn

SUA arestează doi bărbaţi căutaţi de poliţia din Japonia în cazul evadării fostului director Nissan, Carlos Ghosn

Fostul militar american Michael Taylor, în vârstă de 59 de ani, şi fiul său, Peter Taylor, 27 de ani, sunt acuzaţi de autorităţile japoneze că l-au ajutat pe Ghosn anul trecut să fugă în Liban pentru a evita să fie judecat pentru presupuse infracţiuni financiare.

Serviciul Marshals din SUA i-a arestat la Harvard, Massachusetts, la solicitarea Japoniei, care în ianuarie a emis mandate de arestare pentru ambii bărbaţi, care alături de un al treilea, George-Antoine Zayek, au fost acuzaţi de facilitarea evadării lui Ghosn pe 29 decembrie 2019.

Procurorii au declarat că Peter Taylor a călătorit în Japonia cu o zi înainte de evadarea lui Ghosn, iar Michael Taylor şi Zayek au sosit a doua zi cu cutii negre mari care păreau a fi folosite pentru echipamente muzicale.

Cei trei s-au întâlnit cu Ghosn, care după ce a intrat într-o cameră de hotel cu Michael Taylor şi Zayek s-au ascuns într-una dintre cutii. Cutia a fost dusă la un aeroport şi încărcată pe un avion privat cu destinaţia Turcia, au spus procurorii.

Cei doi complici au fost arestaţi după ce forţele de ordine din SUA au aflat că Peter Taylor a rezervat un zbor de la Boston la Beirut care ar fi trebuit să plece miercuri cu o escală la Londra, potrivit documentelor judecătoreşti.

Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban, ajutat de o reţea de asociaţi, după mai multe săptămâni de planificare. Asociaţii lui Ghosn au vrut să-l ducă pe fostul şef al Nissan şi Renault într-o ţară cu un sistem judiciar "mai prietenos".

Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde şi-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat pe 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soţia sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soţia acestuia a descris întâlnirea drept "cel mai bun cadou din viaţa mea".

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia, în 2018, după ce a fost acuzat de infracţiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari şi se confruntă cu patru capete de acuzare - inclusiv o afirmaţie potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câştig.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepţia acestuia că nu este tratat corespunzător de către sistemul judiciar din Japonia şi că acolo nu poate beneficia de o judecată corectă din moment ce există o "prezumţie de vinovăţie".

"Nu am fugit de justiţie – am fugit de injustiţie şi persecuţie politică", a explicat Carlos Ghosn.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici