Doi deţinuţi sud-coreeni acuzaţi de spionaj au acordat interviuri pentru CNN la Phenian -VIDEO

Oficiali nord-coreeni au prezentat duminică doi deţinuţi, despre care afirmă că sunt spioni sud-coreeni, unei echipe CNN aflate într-o vizită în această ţară izolată, relatează postul american.

517 afișări
Imaginea articolului Doi deţinuţi sud-coreeni acuzaţi de spionaj au acordat interviuri pentru CNN la Phenian -VIDEO

Doi deţinuţi sud-coreeni acuzaţi de spionaj au acordat interviuri pentru CNN la Phenian (Captură video)

În interviuri separate, acordate în prezenţa unor gărzi nord-coreene, cei doi bărbaţi sud-coreeni au afirmat că recunosc acuzaţiile formulate împotriva lor.

Bărbaţii, a căror plasare în detenţie a fost anunţată în martie, au declarat că nu li s-a spus ce să declare în aceste interviuri. Însă amândoi au subliniat asupra aceloraşi lucruri, iar versiunile despre cazurile lor pe care le-au prezentat sunt similare informaţiilor publicate de către presa de stat nord-coreeană în martie, notează postul.

Coreea de Sud a recunoscut că ambii deţinuţi - Kim Kuk-gi şi Choe Chun-gil - sunt cetăţeni sud-coreeni şi a catalogat detenţia lor drept "profund regretabilă", cerând să fie eliberaţi.

Serviciul sud-coreean de informaţii NIS a respins în martie acuzaţii potrivit căror cei doi erau spionii săi. Un oficial din cadrul serviciului a reiterat duminică faptul că acuzaţiile sunt "nefondate".

- Poveşti de spionaj

În camere diferite, într-un hotel din Phenian, cei doi bărbaţi le-au povestit duminică lui m Schwarz şi Will Ripley de la CNN, activităţile pe care sunt acuzaţi că le-au desfăşurat în contul NIS.

Postul american subliniază că nu a putut să verifice din surse independente versiunile prezentate, adăugând că autorităţile nord-coreene sunt acuzate că obligă deţinuţii la mărturii false.

Choe Chun-gil, în vârstă de 56 de ani, a declarat că lucra ca om de afaceri în nordul Chinei, care se învecinează cu Coreea de Nord, atunci când a fost abordat de NIS, care i-a cerut să colecteze informaţii şi materiale despre Coreea de Nord.

El afirmă că a acţionat ca spion timp de trei ani, după care a fost arestat în apropierea frontierei cu China, în timp ce încerca să obţină mai multe cutii cu materiale din Coreea de Nord. Una dintre cutii conţinea materiale care puteau să fie folosite în aplicaţii militare, afirmă el, refuzând să fie mai precis.

Kim Kuk-gi, în vârstă de 61 de ani, a declarat că era misionar, în nordul Chinei, şi se confrunta cu dificultăţi financiare, atunci când a fost recrutat de NIS, care s-a oferit să-i plătească informaţii despre Coreea de Nord. Serviciul căuta, afirmă el, informaţii despre itinerarii ale vizitelor unor lideri străini şi copii ale monedei nord-coreene, care să fie folosite în vederea falsificării.

El afirmă că a câştigat aproximativ 500.000 de dolari în cei nouă ani cât a acţionat ca spion, după care a fost arestat în timp ce încerca să obţină informaţii de la un informator.

- Elogii la adresa lui Kim Jong-un

Cei doi sud-coreeni au declarat că sunt ţinuţi într-un loc care nu este închisoare, ci aparţine agenţiei care-i anchetează. Amândoi au spus că sunt trataţi bine.

Ei au mai spus că nu au fost judecaţi încă, dar că vor accepta orice pedeapsă va decide Guvernul nord-coreean.

Bărbaţii s-au plâns de faptul că Guvernul sud-coreean îi reneagă.

Choe Chun-gil a reacţionat uneori în mod emoţional în timpul interviului, un lucru evident atunci când a fost întrebat despre familia sa. El a spus că este căsătorit şi are o fiică în China şi una în Coreea de Sud.

El a spus că cere scuze familiei sale pentru faptul că îi provoacă neplăceri.

Kim Kuk-gi a declarat că nu are o familie, dar i-a avertizat pe sud-coreeni să nu facă ceea ce a făcut el. El a vorbit despre liderul nord-coreean Kim Jong-un în termeni elogioşi.

Coreea de Nord, considerată unul dintre cele mai represive regimuri din lume, are un sistem judiciar netransparent şi o lungă istorie în privinţa falselor mărturii.

CNN precizează că interviurile cu Choe şi Kim au avut loc la o zi după ce Phenianul a anunţat că a arestat un sud-coreean care locuieşte în New Jersey, pentru că a pătruns în mod ilegal pe teritoriul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici