Doi morţi în inundaţiile care afectează Bulgaria

Două femei au murit înecate în Bulgaria în inundaţiile de la Burgas, pe malul Mării Negre, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat Ministerul de Interne.

137 afișări
Imaginea articolului Doi morţi în inundaţiile care afectează Bulgaria

Doi morţi în inundaţiile care afectează Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bilanţul inundaţiilor din această vară deosebit de ploioasă în Bulgaria a ajuns astfel la 15 morţi.

În ultimele 24 de ore s-au adunat circa 200 de litri de apă pe metrul pătrat în regiunea Burgas, ceea ce a făcut ca râurile să iasă din matcă. Numeroşi turişti au rămas blocaţi în sudul litoralului.

Victimele, două femei în vârstă de 63 şi, respectiv, 23 de ani, sunt originare din Burgas. Pe de altă parte, şase maşini au căzut într-un râu din această regiune şi nu se cunoaşte soarta pasagerilor.

În oraşul Promorsko de pe litoralul Mării Negre, a fost declarată stare de catastrofă naturală, acesta devenind inaccesibil din cauza inundaţiilor, dar şi la Dimitrovgrad (sud-est), unde apa a trecut peste baraj şi la Galabovo, unde cantitatea de ploaie se ridică la 200 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore.

Drumul internaţional către Turcia este blocat de inundaţii la nivelul Harmanli (sud-est).

Ploile abundente au provocat de vineri inundaţii în nord-vestul şi centrul ţării, distrugând clădiri şi înecând animale.

Alte inundaţii, la Varna (nord-est) în iunie şi la Mizia (nord-vest) în august au provocat 11 şi, respectiv, doi morţi.

Amintind că bugetul statului este limitat, premierul Gheorghi Bliznaşki, le-a cerut vineri "bulgarilor înstăriţi să ajute". El a declarat că s-a făcut o cerere de restructurare a fondurilor europene destinate Bulgariei, ţinând cont de nevoile regiunilor sinistrate.

Locuitorii din regiunile inundate îi reproşează Guvernului că i-a abandonat. Ei acuză autorităţile că au permis să se construiască în mod necontrolat, au permis tăierea copacilor, acumularea de deşeuri în albiile râurilor şi exploatarea necontrolată a barajelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici