Doi politicieni europeni acuză Moscova că le-a interzis să participe la funeraliile lui Nemţov

Rusia le-ar fi interzis fostului ministru leton de Externe Sandra Kalnie şi preşedintelui Senatului polonez Bogdan Borusewicz să participe la funeraliile opozantului rus Boris Nemţov, ucis la Moscova în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează DPA, în pagina electronică.

397 afișări
Imaginea articolului Doi politicieni europeni acuză Moscova că le-a interzis să participe la funeraliile lui Nemţov

Boris Nemtov (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Numeroşi ambasadori sunt aşteptaţi să participe la ceremonia funerară care a început la ora 10.00 (09.00 ora României) la Centrul Saharov din Moscova. Înhumarea este programată pentru după-amiază la un cimitir de la periferia capitalei ruse.

Nemţov a fost împuşcat mortal vineri noaptea în apropierea zidurilor Kremlinului. Ucigaşul a fugit fără să fie identificat, determinându-i pe activiştii din opoziţie să îl acuze pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat asasinatul sau cel puţin că a creat o atmosferă de ură politică ce a condus la comiterea acestei crime.

Cel puţin doi parlamentari europeni proeminenţi au declarat că Rusia i-a împiedicat să participe la ceremonie.

Fostul ministru leton de Externe Sandra Kalniete, care în prezent este deputat în Parlamentul European, a declarat că poliţia de frontieră a împiedicat-o să intre în ţară, luni, pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

"În pofida acestei decizii a regimului Putin, vreau ca rudele şi prietenii lui Boris Nemţov şi toţi ruşii democraţi să ştie că noi ... suntem alături de ei în acest moment tragic", a declarat Kalniete într-o declaraţie.

Bogdan Borusewicz, preşedintele Senatului polonez, declarase anterior la Varşovia că autorităţile ruse i-au refuzat viza.

Vorbind la televiziunea poloneză, fostul activist l-a acuzat pe Putin că îndreaptă Rusia către dictatură.

Singurul membru de Guvern străin care şi-a anunţat participarea a fost ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius. Guvernul german va fi reprezentat de comisarul său în Rusia, Gernot Erler.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni că preşedintele rus nu va participa la funeralii şi că îl trimite pe reprezentantul său în Parlament, Garry Minh.

Putin a numit uciderea lui Nemţov o "provocare".

Anchetatorii ruşi au declarat că analizează diverse ipoteze în ancheta privind această crimă, inclusiv o legătură cu conflictul din Ucraina.

Comitetul de Anchetă, care se ocupă de acest caz, a confirmat marţi că martorul cheie, prietena lui Nemţov care se afla alături de el în noaptea în care a acesta a fost ucis, s-a întors în Ucraina natală.

Anna Duriţkaia va continua să coopereze cu anchetatorii, a declarat purtătorul de cuvânt al comitetului, Vladimir Markin pentru agenţia Interfax.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici