Donald Trump a reafirmat sprijinul SUA pentru Turcia, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Erdogan/ Vor acţiona împreună împotriva SI în nordul Siriei

Preşedintele Donald Trump a reiterat sprijinul american pentru Turcia "ca partener strategic şi aliat NATO", în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Recep Erdogan, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă, citat de agenţia de ştiri Reuters.

1261 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a reafirmat sprijinul SUA pentru Turcia, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Erdogan/ Vor acţiona împreună împotriva SI în nordul Siriei

Donald Trump a reafirmat sprijinul SUA pentru Turcia, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Erdogan (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

De asemenea, Trump a vorbit şi despre "angajamentul comun al celor două state de a combate terorismul în toate formele" şi a lăudat contribuţia Turciei la lupta împotriva reţelei extremiste Stat Islamic, a precizat Casa Albă.

Cei doi lideri au subliniat că Turcia şi Statele Unite sunt aliate şi prietene, potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale de la Ankara.

Aceasta a fost prima conversaţie între cei doi şefi de stat după învestirea lui Trump.

Relaţiile între Turcia şi Statele Unite au fost tensionate în cursul mandatului preşedintelui Obama, Ankara criticând dur sprijinul Washingtonului pentru miliţiile kurde din Siria şi refuzul aparent al autorităţilor americane de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Administraţia Erodgan că ar fi orchestrat lovitură de stat eşuată din Turcia.

Erdogan şi Trump au căzut de acord să acţioneze împreună împotriva SI în nordul Siriei

Preşedintele turc Recep Erdogan şi omologul său american, Donald Trump, au căzut de acord ca Turcia şi Statele Unite să acţioneze împreună împotriva poziţiilor reţelei Stat Islamic din zona oraşelor siriene al-Bab şi Raqqa, potrivit unor surse din cadrul Preşedinţiei turce, citate de Reuters.

Oraşul al-Bab este controlat de organizaţia teroristă şi asediat de rebelii sirieni susţinuţi de Turcia de aproape 2 luni, iar Forţele Democratice Siriene, care includ miliţiile kurde YPG, au declanşat sâmbătă o ofensivă menită să elibereze oraşul Raqqa, considerat capitala reţelei teroriste Stat Islamic.

În cursul unei discuţii telefonice, cei doi lideri au discutat despre o zonă sigură în Siria, criza refugiaţilor şi lupta antiteroristă.

Erdogan a cerut Statelor Unite să nu mai susţină miliţiile kurde din Siria, pe care Ankara le consideră ca având legături cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

Sursele citate au adăugat că noul director al CIA, Mike Pompeo, ar urma să efectueze joi o vizită în Turcia pentru a discuta despre miliţiile kurde din Siria şi măsurile ce vizează organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Administraţia Erodgan că ar fi orchestrat lovitură de stat eşuată din Turcia.

Relaţiile între Turcia şi Statele Unite au fost tensionate în cursul mandatului preşedintelui Obama, Ankara criticând dur sprijinul Washingtonului pentru miliţiile kurde din Siria şi refuzul aparent al autorităţilor americane de a-l extrăda pe Gulen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici