Donald Trump a vorbit despre pace în Orientul Mijlociu, după discuţiile cu preşedintele palestinian

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit marţi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, şi a vorbit despre pace între Israel şi palestinieni, menţionând că ambele părţi sunt aproape de un acord istoric, notează agenţia de ştiri Reuters.

774 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a vorbit despre pace în Orientul Mijlociu, după discuţiile cu preşedintele palestinian

Donald Trump a vorbit despre pace în Orientul Mijlociu, după discuţiile cu preşedintele palestinian

După o oră de discuţii cu Mahmud Abbas la Betleem, în Cisiordania, Donald Trump a anunţat că se fac eforturi pentru a obţine pacea în Orientul Mijlociu, fără a oferi detalii concrete.

"Sunt devotat încercărilor privind un acord de pace între israelieni şi palestinieni şi voi face tot ce-mi stă în putere pentru a îndeplini acest obiectiv. Preşedintele Abbas m-a asigurat că este pregătit să colaboreze cu bună-credinţă pentru acest scop, iar premierul Beniamin Netaniahu a promis acelaşi lucru. Vreau ca ambele tabere să lase la o parte durerea şi dezacordurile din trecut. Abia aştept să lucrez cu aceşti lideri pentru obţinerea păcii durabile", a spus Trump.

Preşedintele american a evitat subiectele sensibile care au zădărnicit eforturile de pace în ultimele decenii. Trump nu s-a referit la acordurile israeliene, la statutul Ierusalimului sau dacă SUA vor continua să insiste pentru o soluţie cu două state în regiune. Totodată, preşedintele american nu a vorbit despre angajamentul său din campania electorală de a muta ambasada SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

De cealaltă parte, Mahmud Abbas a spus că este hotărât să livreze un acord pentru toţi palestinienii, fără a propune o soluţie specifică.

"Aş vrea să reiterez angajamentul nostru de a coopera cu americanii pentru obţinerea păcii şi pentru semnarea unui acord istoric cu vecinii noştri israelieni. Şi reafirmăm dorinţa noastră de a continua, alături de partenerii noştri, lupta împotriva terorismului în regiune şi în lume", a spus Abbas.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a reiterat cererile administraţiei sale, inclusiv stabilirea unei capitale în Ierusalimul de Est, teritoriu revendicat şi de Israel. Abbas a subliniat că "problema noastră nu este cu religia, ci în privinţa ocupării teritoriilor şi cu faptul că Israelul nu recunoaşte statul Palestina".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici