Donald Trump afirmă că nu este sigur că Israelul doreşte să ajungă la un acord de pace cu palestinienii

Preşedintele american Donald Trump a declarat că "nu este în mod necesar sigur" că Israelul urmăreşte să ajungă la un acord de pace cu palestinienii, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters, citând presa israeliană.

852 afișări
Imaginea articolului Donald Trump afirmă că nu este sigur că Israelul doreşte să ajungă la un acord de pace cu palestinienii

Donald Trump afirmă că nu este sigur că Israelul doreşte să ajungă la un acord de pace cu palestinienii

Trump a afirmat într-un interviu pentru cotidianul Israel Hayom că relaţiile între SUA şi Israel sunt "grozave", iar pacea cu palestinienii le-ar face "mult mai bune".

Liderul de la Washington a vorbit şi despre subiectul discuţiilor de pace, criticând din nou palestinienii pe motiv că nu doresc să negocieze, însă şi-a exprimat şi îngrijorarea în legătură cu colonizarea evreiască a Cisiordaniei, deşi Administraţia Trump a fost mult mai puţin critică în legătură cu acest subiect comparativ cu cea condusă de Barack Obama.

"În acest moment, aş zice că palestinienii nu urmăresc să cadă la pace", a declarat Trump, completând: "Şi nu sunt în mod necesar sigur că Israelul urmăreşte să cadă la pace. Aşa că va trebui să vedem ce se întâmplă".

În urmă cu câteva luni, Donald Trump exprimase intenţia relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian, în timp ce Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a cerut, la Casa Albă, încetarea "ocupaţiei", pledând pentru coexistenţa a două state, palestinian şi israelian.

Liderul american a mai afirmat că intenţionează să prezinte "acordul suprem" ce va rezolva conflictul între palestinieni şi israelieni.

"Vom vedea ce se întâmplă, dar cred că este foarte nesăbuit pentru palestinieni şi cred că ar fi foarte nesăbuit pentru israelieni dacă nu ajung la o înţelegere", a mai spus Trump.

Zona de est a oraşului Ierusalim este un subiect extrem de sensibil, în contextul în care găzduieşte locuri sfinte pentru mozaism, creştinism şi mahomedanism.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici