Donald Trump ajunge luni în Israel. Măsuri de securitate extreme şi miniştri OBLIGAŢI să îl întâmpine pe liderul SUA

Preşedintele Donald Trump ajunge luni în Israel, venind din Arabia Saudită unde a semnat afaceri care se pot dezvolta în următorii ani la aproximativ 400 de miliarde de dolari, pentru a discuta cu premierul Benjamin Netanyahu, dar va merge şi marţi la Betleem, unde se va întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, scrie Gândul.

1203 afișări
Imaginea articolului Donald Trump ajunge luni în Israel. Măsuri de securitate extreme şi miniştri OBLIGAŢI să îl întâmpine pe liderul SUA

Următoarea destinaţie din primul turneu internaţional al preşedintelui SUA Donald Trump este Israelul şi Palestina, după ce în Arabia Saudită a semnat acorduri de achiziţii de armament american care se pot ridica la 350 de miliarde de dolari în următorii 10 ani (110 miliarde în perioada imediat următoare, dacă vor fi aprobate de Congres), iar firme americane au încheiat afaceri care se pot ridica la 50 de miliarde de dolari.

La Ierusalim însă lucrurile nu vor sta chiar aşa de festiv şi vesel ca în Arabia Saudită, unde Trump a pecetluit semnarea acordurilor bănoase cu un dans tradiţional al săbiilor, alături de saudiţi, care acum face înconjurul internetului.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a văzut pus duminică în faţa unei situaţii inedite, care l-a adus în pragul unei crize de nervi. Cei mai mulţi miniştri şi lideri politici israelieni nu aveau de gând să vină să îl întâmpine pe Donald Trump la aeroportul Ben Gurion din Ierusalim, astfel că Netanyahu le-a ordonat pur şi simplu să fie prezenţi, conform presei israeliene.

Situaţia se datorează şi repetatelor schimbări ale planului ceremoniei de primire a lui Trump. Iniţial ar fi trebuit să fie o ceremonie lungă, cu discursuri, însă oficialii americani au solicitat ceva mai scurt, pentru a nu-l ţine pe Trump prea mult în soarele arzător de pe pista aeroportului. Astfel că cei mai mulţi miniştri ai cabinetului Netanyahu nu au mai fost invitaţi la ceremonie. Ulterior, sâmbătă, planul s-a schimbat din nou şi miniştrii au fost din nou invitaţi la recepţie, însă cu câteva condiţii – să vină cu aproape 3 ore în avans, pentru a fi verificaţi de dispozitivul de securitate, precum şi să stea pe margini, fără să aibă contact cu Trump, lucru care probabil i-a iritat pe cei mai mulţi, relatează Haaretz.

Marţi, Trump va ajunge şi în Betleem, în teritoriile palestiniene, unde se va întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Serviciile secrete israeliene fumegă după scurgerea către ruşi. „Ce se întâmplă?”

Cu câteva zile înainte de această vizită a lui Trump la Ierusalim, oficiali din intelligence-ul israelian se certau cu omologii americani, acuzându-i că au compromis total o sursă de informaţii vitală despre Statul Islamicşi poate Iran, prin faptul că Trump şi-a dat drumul la gură în faţa ruşilor, în Biroul Oval.

„Pentru ei, este ceva oribil. Prima lor întrebare a fost: Ce se petrece? Ce e asta?”, a povestit pentru Foreign Policy o persoană care a luat parte la o astfel de întâlnire între oficialii serviciilor secrete din Israel şi SUA.

Citeşte continuarea pe Gândul

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici