Donald Trump ar fi avertizat că va trimite armata SUA în Mexic. Casa Albă neagă

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a avertizat pe omologul său mexican, Enrique Pena Nieto, că ar putea trimite trupe americane în Mexic pentru contracararea infracţionalităţii, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Associated Press, însă Casa Albă a catalogat "neserioase" aceste informaţii.

6639 afișări
Imaginea articolului Donald Trump ar fi avertizat că va trimite armata SUA în Mexic. Casa Albă neagă

Surse AP: Donald Trump a avertizat că va trimite armata SUA în Mexic. Casa Albă neagă (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

"Aveţi grupuri de oameni răi acolo", i-a spus Donald Trump preşedintelui Mexicului, Enrique Pena Nieto, conform stenogramei înregistrării audio a conversaţiei telefonice de săptămâna trecută.

"Nu luaţi măsurile necesare pentru a-i opri, cred că armata mexicană se teme. Armata noastră nu se teme, aşa că aş putea să îi trimit acolo pentru a se ocupa de problemă", a avertizat Donald Trump, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Ca reacţie, Preşedinţia Statelor Unite a catalogat informaţiile difuzate de AP drept "neserioase".

La rândul său, Administraţia din Mexic a transmis că "afirmaţiile negative" din stenograma obţinută de AP "nu s-au produs".

Donald Trump a discutat recent, prin telefon, cu Enrique Pena Nieto, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, conversaţia intervenind imediat după ce liderul american a transmis că "Mexicul profită de prea mult timp de SUA". Conversaţia lui Donald Trump cu Enrique Pena Nieto a durat aproximativ o oră şi, foarte probabil, s-a referit la controversatul proiect al zidului de frontieră dorit de Washington, la taxa vamală luată în considerare de liderul SUA şi la renegocierea Acordului comercial nord-american (NAFTA).

Donald Trump a declarat vineri că a avut o conversaţie "foarte bună" cu omologul său mexican, Enrique Pena Nieto, subliniind că vrea îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, dar amintind că Mexicul a profitat de pe urma SUA, făcându-i pe americani să pară "cam proşti". "Am avut o convorbire telefonică foarte bună" cu preşedintele Enrique Pena Nieto, a declarat Donald Trump. "Am fost foarte dur cu Mexicul. Am mare respect pentru Mexic, dar..., după cum ştiţi, Mexicul a cam obţinut avantaje în negocierile cu Statele Unite, au cam profitat în timpul fostelor administraţii ale noastre. Ne-au făcut să părem cam proşti", a spus Donald Trump.

Donald Trump analizează posibilitatea introducerii unei taxe vamale speciale, de 20%, la importurile generale de produse din Mexic, pentru a putea finanţa zidul construit la frontiera celor două ţări, a anunţat joi Casa Albă, în contextul amplificării crizei bilaterale. "Trebuie să avem o nouă taxă (...), de 20%, pe importuri, ceea ce este o practică utilizată în prezent de 160 de alte ţări. În prezent, politicile ţării noastre taxează exporturile şi permit importurile fără taxe, ceea ce este ridicol. Prin această nouă taxă, putem obţine 10 miliarde de dolari anual, iar zidul va fi achitat uşor, doar prin acest mecanism", a declarat recent purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Donald Trump încearcă să găsească soluţii pentru a obliga Mexicul să suporte costurile zidului de la frontieră, un proiect esimat la 8-20 de miliarde de dolari. Congresul SUA intenţionează să aloce 12-15 miliarde de dolari, în 2017, pentru construirea zidului dorit de preşedintele Donald Trump la frontiera cu Mexicul, o situaţie care riscă să amplifice deficitul bugetar şi care întâmpină rezistenţă din partea multor congresmeni, inclusiv republicani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici