Donald Trump discută vineri strategia privind situaţia militară din Afganistan. SUA ar putea decide să trimită trupe suplimentare

Preşedintele american Donald Trump şi vicepreşedintele american Mike Pence se vor întâlni vineri cu echipa de securitate naţională pentru a discuta strategia SUA privind situaţia militară din Afganistan, a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează site-ul agenţiei Reuters.

405 afișări
Imaginea articolului Donald Trump discută vineri strategia privind situaţia militară din Afganistan. SUA ar putea decide să trimită trupe suplimentare

Donald Trump discută vineri strategia privind situaţia militară din Afganistan. SUA ar putea decide să trimită trupe suplimentare

Întrevederea va avea loc la baza militară Camp David din statul Maryland. Administraţia Trump a lucrat la dezvoltarea unei strategii noi pentru conflictul de lungă durată din Afganistan şi din regiunea de frontieră cu Pakistanul.

Statele Unite ar putea decide să trimită trupe suplimentare în tentativa de a combate recentele progrese înregistrate de către forţele talibanilor. Fortele armate ale SUA se află din anul 2001 în Afganistan.

Marţi, talibanii i-au transmis preşedintelui american Donald Trump, printr-o scrisoare deschisă, că situaţia militară din Afganistan este "mult mai rea decât îşi poate imagina", iar trimiterea de trupe suplimentare ar fi o măsură autodistructivă.

"Am observat că aţi înţeles erorile predecesorilor şi că aţi decis să regândiţi complet noua strategie în Afganistan. Un număr de congresmeni şi generali dornici de război în Afganistan vă impulsionează să prelungiţi războiul, întrucât aceştia caută să-şi păstreze privilegiile militare. Toată lumea înţelege acum că principalul motor al războiului din Afganistan este ocupaţia străină. Afganii nu au nicio intenţie rea faţă de americani sau orice altă naţiune din lume, dar dacă cineva le profanează locurile sfinte, atunci ei sunt foarte hotărâţi să-i înfrângă pe agresori", se arată în scrisoarea talibanilor afgani.

Forţele talibane au criticat guvernul afgan susţinut de SUA, denumindu-l "marionetă, mincinos, corupt", care oferă Washingtonului "imagini roze" privind situaţia militară. Talibanii susţin că singurul motiv pentru care nu au cucerit oraşele importante este teama de a produce victime în rândul civililor.

Comandantul trupelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, a cerut câteva mii de trupe suplimentare care să acţioneze în calitate de consilieri pentru forţele afgane de securitate, aflate în dificultate din punct de vedere logistic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici