Donald Trump, eliminat de pe reţelele de socializare: Cenzură nejustificată sau taxarea necesară a derapajelor?

  • Donald Trump a fost scos de pe platformele reţelelor de socializare
  • Acestea au motivat decizia prin faptul că Trump incita la violenţă după atacul de la Capitoliu
  • Sociologul Antonio Momoc şi antreprenorul Vitalie Eşanu au analizat situaţia
527 afișări
Imaginea articolului Donald Trump, eliminat de pe reţelele de socializare: Cenzură nejustificată sau taxarea necesară a derapajelor?

Cenzură nejustificată sau taxarea necesară a derapajelor? Scoaterea lui Donald Trump de pe reţelele de socializare a dus la o întreagă dezbatere cu privire la libertatea de exprimare.

Considerat cel mai puternic om din lume până la alegeri, Donald Trump şi-a pierdut orice voce. Nu apare la televiziunile americane, iar acum reţelele de socializare l-au interzis. Lumea politică a criticat decizia companiilor Big Tech, inclusiv Angela Merkel, cea care nu a ezitat în trecut să-l taxeze pe Trump.
 
„Noi, atunci când vorbim de internet, vorbim de un spaţiu al libertăţii absolute. Aproape că ne imaginăm că nu există niciun fel de regulă acolo. În afara internetului ştiu că există o lege care mă poate pedepsi. Pe internet am impresia că pot să fac asta şi am scăpat de orice fel de consecinţă legală. Asta e impresia pe care mulţi o avem”, spune Antonio Momoc, profesor în sociologie.
 
Antreprenor dincolo de Prut, Vitalie Eşanu este de aceeaşi opinie.
 
„Mulţi încurcă libertatea de exprimare cu libertatea de a difuza mesajul tău şi libertatea de a spune orice fără a fi penalizat”, afirmă creatorul aplicaţiei VoteMeApp.
 
Între timp, Twitter a suspendat alte 70 de mii de conturi asociate QAnon. Asemenea decizii duc la alt pericol, iar Antonio Momoc crede că reţelele de socializare ar trebui să se supună la rândul lor unei autorităţi.
 
„Companiile IT au un mare avantaj de a fixa agenda publică şi de a fixa cine are dreptul să vorbească şi cine nu are dreptul să vorbească. Internetul are nevoie de un anumit tip de reglementare”, este de părere Antonio Momoc.
 
Vitalie are şi altă teorie cu privire la scoaterea lui Trump din spaţiul online. Twitter sau Facebook, au fost obligate, spune el.
 
„Părerea mea personală e că ceva s-a întâmplat profund, decât ce vedem noi la suprafaţă, în care sunt implicate şi serviciile de securitate ale Statelor Unite. Nu doar companiile de capul lor au acţionat. Dacă companiile big tech au acţionat de capul lor, deja au dat un semnal către alţi lideri politici care doresc să folosească platformele lor”, spune el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici