Donald Trump îndeamnă Kosovo să încheie un acord "istoric" cu Serbia

Preşedintele SUA, Donald Trump, a trimis o scrisoare omologului său din Kosovo, Hashim Thaci, în care îl îndeamnă să facă tot ceea ce este posibil pentru a ajunge la un acord cu Serbia, în contextul amplificării tensiunilor între Priştina şi Belgrad după înfiinţarea unei armate naţionale kosovare.

1170 afișări
Imaginea articolului Donald Trump îndeamnă Kosovo să încheie un acord "istoric" cu Serbia

Donald Trump îndeamnă Kosovo să încheie un acord "istoric" cu Serbia

Serbia şi fost regiune sârbă Kosovo, care şi-a declarat independenţă în 2008, sunt angrenate încă din 2013 într-un dialog sponsorizat de EU, însă până acum nu s-au înregistrat prea multe progrese în urma acestor negocieri, informează agenţia Reuters.

"Eşecul de a profita de această oportunitate unică ar fi un regres tragic, deoarece o altă şansă la o pace cuprinzătoare este puţin probabil să apară din nou în curând", se afirmă în scrisoarea lui Trump, postată marţi pe site-ul Administraţiei prezidenţiale de la Priştina.

"Statele Unite au investit foarte mult în succesul (Republicii) Kosovo ca stat independent, suveran", se mai afirmă în scrisoare.

Casa Albă nu a comentat subiectul, şi nici Ambasada SUA de la Priştina încă nu a reacţionat.

Relaţiile sârbo-kosovare s-au degradat şi mai mult după decizia Parlamentului de la Priştina de formare a unei armate, Administraţia de la Belgrad a catalogat decizia de înfiinţare a armatei kosovare drept "cea mai mare ameninţare directă la adresa păcii şi stabilităţii regionale".

Washingtonul rămâne cel mai semnificativ susţinător al statului Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât şi financiar.

Entitatea Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenţei în anul 2008.

Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.

Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independenţa Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici