Donald Tusk recomandă amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru evitarea unui Brexit fără acord / Care sunt următoarele etape

Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în contextul impasului politic din Marea Britanie, că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a Brexit.

3941 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk recomandă amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru evitarea unui Brexit fără acord / Care sunt următoarele etape

Donald Tusk propune amânarea retragerii Marii Britanii din UE pentru evitarea unui Brexit fără acord

"Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a întrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE şi pentru a evita producerea unui Brexit fără acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE să accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. În acest sens, voi propune o procedură scrisă", a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Donald Tusk a făcut acest anunţ în contextul impasului politic din Marea Britanie.

Premierul Boris Johnson a trimis sâmbătă o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficiali guvernamentali de la Londra au declarat pentru BBC News că Boris Johnson a refuzat să semneze scrisoarea formală şi a argumentat că el consideră o greşeală decizia Camerei Comunelor de a amâna producerea Brexit. Potrivit Sky News, Guvernul britanic a cerut amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, dar Boris Johnson a transmis încă o scrisoare în care îndeamnă Bruxellesul să nu accepte nicio amânare, în cadrul planului său de a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să aprobe urgent Acordul de retragere din UE.

Procedura Brexit, în impas în Marea Britanie

Premierul Boris Johnson insistă ca Acordul Brexit pe care l-a negociat cu Bruxellesul să fie aprobat urgent de Parlamentul britanic pentru a reuşi să onoreze angajamentul de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunţat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obţine transpunerea rapidă a legislaţiei, Boris Johnson a propus un calendar de proceduri parlamentare de trei zile.

Marţi seară, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede transpunerea în legislaţie a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislaţiei în doar trei zile. Acesta este primul vot în favoarea proiectului de Acord Brexit. Practic, Camera Comunelor s-a pronunţat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în Comisiile parlamentare de profil şi ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară şi după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislaţie prin dezbaterea şi votul pe articole.

Boris Johnson avertizase că va retrage proiectul de Acord Brexit şi că va cere alegeri anticipate, dar după eşecul votului privind calendarul a anunţat doar suspendarea procedurii de ratificare. Un oficial de la Downing Street a declarat pentru BBC că Parlamentul "şi-a spulberat ultima şansă".

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (opoziţie), a afirmat că Boris Johnson este "autorul propriului ghinion".

După eşecul din Camera Comunelor, Boris Johnson a declarat, potrivit BBC: "Voi discuta cu statele UE despre intenţiile lor, dar până vor lua o decizie şi până vom lua noi o decizie, eu spun - întrerup procedura de legiferare. Vreau să fie foarte clar: politica noastră rămâne că nu trebuie să amânăm, ci trebuie să ieşim din UE pe 31 octombrie. Între timp, singura direcţie responsabilă este să accelerăm procedurile pentru un rezultat fără acord".

Boris Johnson poate opta pentru alegeri parlamentare anticipate, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului. Dacă Parlamentul ar convoca acum alegeri anticipate, scrutinul poate avea loc abia peste cel puţin 25 de zile.

Leo Varadkar, premierul Irlandei, a salutat votul Camerei Comunelor în favoarea continuării procedurii de aplicare a Acordului Brexit, dar a cerut clarificări din partea Londrei. "Este de salutat faptul că membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat cu o majoritate clară în favoarea legislaţiei necesare pentru aplicarea Acordului Brexit. Aşteptăm viitoarele evoluţii de la Londra şi Bruxelles şi noii paşi, inclusiv programul de transpunere a legislaţiei şi necesitatea amânării Brexit", a declarat Leo Varadkar.

La rândul său, Comisia Europeană a cerut din nou clarificări din partea Guvernului Boris Johnson privind procedura Brexit. "Comisia Europeană a luat act de rezultatul votului şi aşteaptă ca Guvernul britanic să ne informeze despre viitorii paşi. Preşedintele Consiliului European se consultă cu liderii europeni în legătură cu solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020", a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene.

Taguri:
ue,
brexit,
m.britanie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici