Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei

Uniunea Europeană (UE) trebuie să adopte o strategie "pe termen lung" în privinţa Moscovei, în afară de sancţiunile care au afectat dur economia rusească, a avertizat joi noul preşedinte al blocului european.

848 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei

Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şefii de stat şi de guverne reuniţi la Bruxelles au aprobat lansarea planului de investiţii porpus de Comisia Europeană (CE). Însă statele membre nu şi-au asumat angajamente, în acest stadiu, dincolo de banii europeni - fondul care urmează să mobilizeze 315 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte Ucrana, "avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat noul preşedinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, la finalul summitului european. "Acest lucru va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni", a spus el.

Apreciind că Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat că europenii trebuie "să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv". "Abordarea noastră trebuie să fie conformă ambiţiilor şi potenţialului nostru. (...) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să ne conştientizăm propria forţă", a spus el.

"Preşedintele Putin şi liderii ruşi trebuie să reflecteze serios (...) la o schimbare radicală de atitudine faţă de restul lumii", a declarat la rândul său şefa diplomaţiei Europene Federica Mogherini.

Liderii europeni nu au decis să impună Rusiei nicio nouă sancţiune, în contextul în care ţara este afectată de câteva zile o criză financiară dură. Însă UE a aprobat joi o nouă serie de măsuri, decise în urmă cu o lună, vizând Crimeea. Toate investiţiile europene sunt interzise în Crimeea, pentru a marca opoziţia Europei faţă de "anexarea ilegală" a peninsulei ucrainene de către Rusia. Moscova a reacţionat imediat, afirmând că Crimeea este "parte inalienabilă" a Rusiei. Însă UE urmează să reflecteze la ceea ce va face după sancţiunile dure impuse în vară, valabile până în iunie 2015.î

- "Trebuie să se precizeze totul"

"Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele sunt impuse atunci când există motive, dar pot fi ridicate dacă nu mai există motive să fie aplicate", a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Asta înseamnă că va trebui să se examineze dacă s-au făcut progrese" în privinţa restabilirii "integrităţii teritoriale" a Ucrainei, a continuat ea. "Acesta va fi criteriul", a subliniat Merkel.

Preşedintele francez François Hollande a evocat o "dezescaladare" a sancţiunilor "dacă Rusia face (anumite) gesturi".

Cei 28 au confirmat că sunt pregătiţi să ajute financiar Ucraina, subliniind asupra necesităţii "reformelor". "Este necesar să vedem ce sumă mai poate să fie mobilizată, dar UE şi-a atins limitele în ceea ce priveşte bugetul", a nuanţat preşedintele CE Jean-Claude Juncker.

El nu a obţinut ceea ce a cerut cu insistenţă pentru planul său de investiţii vizând relansarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în Europa, şi anume ca şefii de stat şi guverne să "bage mâna în portel" încă de pe acum şi să alimenteze fondul de garanţie care urmează să fie creat în lunile următoare.

Statele vor mai întâi să afle cum va funcţiona programul, care sunt proiectele şi ce au de câştigat. "Nu am discutat despre contribuţiile naţionale (...). Acest lucru va avea loc în ianuarie sau februarie", a fost el nevoit să constate la finalul summitului.

"Comisia va trebui să fie foarte clară cu privire la guvernanţă şi regulile de funcţionare a fondului. În acest sens, vom decide dacă şi cu cât vom contribui", a avertizat ministrul italian pentru Afaceri Europene Sandro Gozi. "Am subliniat că acum trebuie să se precizeze totul", a rezumat Merkel.

Cei 28 şi-au încheiat lucrările de joi seara. Ei nu se reîntâlnesc vineri, o premieră prin care Tusk a vrut să marcheze o ruptură de stil de lucru. "Un nou mod de a face summituri: trei pagini de concluzii, lucrările încheiate într-o zi în loc de două. Eficienţă", a anunţat o purtătoare de cuvânt a CE într-un mesaj postat pe Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici