Donald Tusk, viitorul preşedinte al Consiliului European: Nu îmi pot imagina UE fără Marea Britanie

Premierul polonez Donald Tusk, viitorul preşedinte al Consiliului European, a spus sâmbătă că nu îşi poate imagina o Uniune Europeană (UE) fără Marea Britanie, şi a promis să ia în considerare preocupările acestei ţări, relatează AFP.

245 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, viitorul preşedinte al Consiliului European: Nu îmi pot imagina UE fără Marea Britanie

Donald Tusk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Uniunea Europeană şi eu însumi vom ţine cont de preocupările exprimate de Marea Britanie", a spus Tusk în cursul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, imediat după ce a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European.

"Sunt sigur că viitorul UE nu trebuie să treacă prin micşorare (...) şi nicio persoană rezonabilă nu îşi poate imagina UE fără Marea Britanie, chiar nici eu însumi nu pot să-mi imaginez", a afirmat el.

"Am vorbit cu (premierul britanic) David Cameron. El a prezentat numeroase propuneri de reformă şi sunt sigur că (...) vom putea să ajungem la un acord, vom putea să depunem eforturi pentru a elimina numeroase bariere", a continuat Tusk.

Înainte de intervenţia lui Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy a enumerat "trei provocări" pe care, potrivit lui, UE trebuie să le înfrunte în următorii ani, şi anume stagnarea economiei europene, criza ruso-ucraineană şi "locul Marii Britanii în Uniune".

Sub presiunea euroscepticilor din ţara sa, David Cameron a promis să organizeze până la orizontul lui 2017, dacă va fi reales la anul, un referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici