Două explozii puternice şi un atac armat au avut loc în zona Oslo. Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniţi - VIDEO

Cel puţin 17 persoane au murit şi alte zeci au fost rănite în urma a două explozii produse vineri în apropierea clădirilor guvernamentale din centrul oraşului Oslo si a unui atac armat în aceeaşi zonă.

3283 afișări
Imaginea articolului Două explozii puternice şi un atac armat au avut loc în zona Oslo. Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniţi - VIDEO

Două explozii puternice şi un atac armat au avut loc în zona Oslo. Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniţi - VIDEO (Imagine: CNN)

O grupare teroristă, Ansar al-Jihad al-Alami, ar fi revendicat atacurile comise vineri la Oslo, potrivit unui analist pe probleme de terorism, însă televiziunea norvegiană afirmă că gruparea a negat orice responsabilitate, relatează New York Times, în ediţia electronică.

Potrivit lui Will McCants, analist pe probleme de terorism la institutul de cercetare C.N.A., gruparea Ansar al-Jihad al-Alami (Ajutoarele Jihadului Global) ar fi emis un comunicat în care revendica atacurile, afirmând că acestea reprezintă un răspuns faţă de prezenţa forţelor norvegiene în Afganistan şi pentru insulte la adresa profetului Mohamed.

Televiziunea norvegiană a sugerat ulterior că gruparea a negat orice responsabilitate în aceste atacuri.

Norvegia este membră NATO şi are un mic contingent în Afganistan, fiind una dintre ţările menţionate de Ayman al-Zawahiri, noul lider al reţelei al-Qaida, ca potenţiale ţinte de atacuri. În 2006, ziare norvegiene au difuzat caricaturile daneze cu profetul Mahomed, care i-au înfuriat pe musulmani.

Bărbatul arestat vineri după un dublu atac soldat cu cel puţin 17 morţi la Oslo şi în împrejurimi este norvegian, a anunţat ministrul norvegian de Justiţiei, Knut Storberget.

"O persoană a fost arestată (...). Am fost informat că este vorba despre un norvegian", a declarat Storberget într-o conferinţă de presă.

Explozia a fost provocată de o bombă, anunţă poliţia norvegiană.

Potrivit imaginilor difuzate de ziarul Aftenposten, deflagraţiile au provocat daune considerabile, spărgând geamurile sediului Biroului primului-ministru şi ale altor clădiri guvernamentale şi de birouri.

Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a intervenit vineri la un post de televiziune pentru a arăta că este în stare bună după atentatul de la Oslo, catalogând situaţia drept "gravă".

"Chiar dacă suntem bine pregătiţi, este întotdeauna grav când se întâmplă aşa ceva", a spus şeful Guvernului într-o intervenţie telefonică la postul TV2 Nyhetskanalen.

De asemenea, au fost sparte şi geamurile clădirii care găzduieşte sediul ziarului norvegian Verdens Gang.

Un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul vineri în timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, imediat după exploziile din centrul Oslo, pe o insulă de la periferia oraşului, cel puţin patru persoane fiind ucise, anunţă postul de televiziune NRK.

Autorul atacului a fost arestat, anunţă televiziunea publică norvegiană (NRK).

Bilanţul prezentat anterior era de cinci răniţi.

Poliţia a confirmat incidentul armat petrecut pe insula unde vineri trebuia sa fie prezent şi premierul Jens Stoltenberg.

Aproximativ 560 de persoane se află în prezent la şcoala de vară a Partidului Laburist (Ap), al premierului Stoltenberg.

Poliţia norvegiană a anunţat că are motive să creadă că atentatul cu bombă de la Oslo şi atacul armat comis la şcoala de vară a tinerilor laburişti norvegieni au fost coordonate.

"Există motive întemeiate să credem că există o legătură între cele două evenimente", a declarat comisarul de poliţie Sveinung Sponhei

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici