Două femei îşi dispută funcţia supremă în NATO: nordul păstrează puterea

La sfârşitul lunii septembrie expiră mandatul, deja prelungit cu un an, al actualului secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg.

1195 afișări
Imaginea articolului Două femei îşi dispută funcţia supremă în NATO: nordul păstrează puterea

Două femei îşi dispută funcţia supremă în NATO: nordul păstrează puterea

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen, 45 de ani, este favorită la conducerea NATO, care are de luptat cu estoniana Kaja Kallas, 45 de ani, cea care conduce guvernul de la Tallinn.

Meete va fi astăzi la Casa Albă pentru a treia întâlnire cu preşedintele Biden în mai puţin de două luni. SUA vor să ajungă la un acord la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

La sfârşitul lunii septembrie expiră mandatul, deja prelungit cu un an, al actualului secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg. Deja a început dezbaterea asupra cine ar trebui să-i urmeze în fruntea Alianţei care riscă să intre în orice moment în război cu Rusia nesăbuitului Putin.

Recenta intrare a Finlandei şi cea viitoare a Suediei semnalează o capacitate de atracţie recâştigată a Pactului, care în ultimii ani slăbise, până la punctul de a-l face pe preşedintele francez Emanuel Macron să spună că NATO se află într-o „stare de moarte cerebrală”.

Dar schimbarea a dat şi o nouă greutate politică şi o mare vizibilitate mediatică funcţiei de secretar general, care a devenit mai contestată decât în ​​trecut şi subiectul unor negocieri mult mai delicate între ţările membre.

Sursele presei internaţionale susţineau că există trei femei favorite să-i ia locul nordicului, numele lor nefiind făcut public, deocamdată.

La un moment dat, s-a zvonit că pe listă ar fi şi numele lui Klaus Iohannis. De asemenea, Boris Johnson s-a arătat dispus să preia frâiele organizaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici