Două kilograme de uraniu de contrabandă, descoperite într-un garaj din Chişinău

Două kilograme de uraniu de contrabandă au fost descoperite într-un garaj din Chişinău, o cantitate ce reprezintă a opta parte dintr-o bombă atomică, valoarea lotului fiind estimată la nouă milioane de euro, relatează Pro TV Chişinău.

60 afișări

Autorităţile din Republica Moldova au arestat trei suspecţi în urma descoperirii, într-un garaj din Chişinău, a 1,8 kilograme de uraniu 238, aceştia fiind cercetaţi anterior de autorităţile moldovene, ruse şi române pentru diverse infracţiuni, informează un comunicat oficial.

Ministerul moldovean al Afacerilor Interne (MAI) precizează, într-un comunicat publicat marţi pe site-ul său, că, la 15 iunie, Direcţia de Investigare a Fraudelor a Departamentului de poliţie a început urmărirea unui grup criminal organizat care, potrivit informaţiilor, căuta un canal de comercializare în ţările cu cerere sporită a materialelor radioactive, respectiv uraniu 238. Cantitatea de 1,8 kilograme de uraniu 238 a fost introdusă în ţară prin contrabandă, iar infractorii intenţionau să-l comercializeze la preţul de nouă milioane de euro.

Şapte persoane au intrat în vizorul poliţiei, toate domiciliate în municipiul Chişinău, dintre care o persoană, neidentificată deocamdată, originară din regiunea transnistreană.

Trei suspecţi, cu antecedente penale, se află în arestul poliţiei. Anterior, aceştia au fost traşi la răspundere penală de autorităţile din Republica Moldova, Federaţia Rusă şi România pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru păstrarea şi comercializarea substanţelor radioactive, precizează comunicatul MAI.

De asemenea, s-a stabilit că două persoane din grupare sunt foşti angajaţi ai MAI, în prezent pensionari, deţinând grad special de maior şi locotenent-colonel de poliţie.

În baza materialelor de la angajaţii MAI, Procuratura Generală a iniţiat două cauze penale, pentru contrabandă şi respectiv fabricarea, procurarea, prelucrarea, păstrarea, transportarea, folosirea sau neutralizarea substanţelor explozive ori a materialelor radioactive.

Pe parcursul anchetei, au fost efectuate două achiziţii controlate de material radioactiv, în cantitate totală de 0,075 grame, care au fost expediate pentru expertizare, prin intermediul Ambasadei SUA, organelor competente din această ţară. Ca rezultat, oficialii din SUA au confirmat faptul că substanţa achiziţionată este un produs radioactiv de tip uraniu 238.

La 20 iulie 2010, în municipiul Chişinău, au fost reţinuţi în flagrant delict suspecţii în acest dosar, de la care au fost ridicate 1,8 kilograme de uraniu 238.

La examinarea materialului radioactiv au participat patru experţi străini din SUA, angajaţi ai Serviciului Situaţii Excepţionale a MAI, Ministerului Apărării şi ai Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice.

Au fost efectuate 12 percheziţii la domiciliile şi alte încăperi auxiliare ce aparţin suspecţilor. Prin urmare, în garajul ce aparţine cetăţeanului Sajin Sergiu, au fost depistate şi ridicate 620 de cartuşe pentru automat AK 74 şi un pistol PM; o grenadă de luptă de model F1 cu focos; un pistol confecţionat în mod artizanal şi un revolver; plăci de înmatriculare a mijloacelor de transport, paşapoarte de tip sovietic şi 3300 de facturi fiscale de evidenţă strictă, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice şi Serviciul Situaţii Excepţionale a MAI, uraniul 238 poate fi folosit în industria paşnică nucleară, la fabricarea combustibilului pentru staţiile atomo-electrice, reactoare de cercetări, precum şi în scopuri militare la confecţionarea armelor de distrugere în masă, în funcţie de coeficientul de îmbogăţire.

La solicitarea autorităţilor moldovene, Centrul Atomic de Investigaţii din Germania urmează să efectueze expertiza specializată pentru a stabili procentul de îmbogăţire şi ţara de origine a produsului. Materialul radioactiv a fost depozitat într-un container special şi luat sub pază.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici