Două milioane de musulmani încep pelerinajul de la Mecca

Aproximativ două milioane de pelerini musulmani au început duminică să se reunească la Mina, în apropiere de oraşul sfânt Mecca, la începutul Hajj-ului (pelerinaj ritual comunitar) anual, ocolit pentru moment de epidemia de coronavirus MERS potrivit autorităţilor saudite.

667 afișări
Imaginea articolului Două milioane de musulmani încep pelerinajul de la Mecca

Două milioane de musulmani încep pelerinajul de la Mecca (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul saudit al Sănătăţii Abdallah al-Rabia le-a spus duminică unor jurnalişti că niciun caz de contaminare cu acest virus nu a fost înregistrat în rândul pelerinilor, în contextul în care MERS a provocat 60 de morţi în lume, dintre care 51 în Arabia Saudită.

Pelerinii sosesc la Mina cu trenul sau pe jos. Bărbaţii poartă două articole vestimentare din pânză albă necusute, iar femeile poartă vălul integral, conform tradiţiei.

Ei se vor ruga în Valea Mina, după care se vor reuni luni pe Muntele Arafat, tot în apropiere de Mecca, într-o zi de rugăciune şi invocaţii, un moment culminant în cadrul Hajj.

Un tren electric dat de curând în folosinţă urmează să transporte, potrivit autorităţilor, aproximativ 400.000 de pelerini care participă la cea mai mare reuniune spirituală anuală din lume.

Arabia Saudită a mobilizat peste 100.000 de militari şi poliţişti pentru asigurarea securităţii pelerinilor şi a avertizat împotriva oricărei instrumentalizări politice a pelerinajului, în cursul căruia orice reuniune politică este interzisă.

Această putere petrolieră a creat totodată un imens dispozitiv în domeniul sănătăţii şi protecţiei civile, pentru a le permite pelerinilor, dintre care aproximativ 1,4 milioane vin din străinătate, să săvârşească ritualurile în cele mai bune condiţii.

Numărul pelerinilor străini este în scădere faţă de anul trecut, când a atins 1,75 de milioane.

Autorităţile de la Riyadh au impus anul acesta o reducere cu 20% a numărului pelerinilor provenind din alte ţări şi cu 50% a celor din Arabia Saudită, invocând riscul unei epidemii de coronavirus MERS şi lucrări de extindere la locurile sfinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici