Dovada absolută a muşamalizării? Cu cât timp înainte de anunţul oficial a ştiut preşedintele Xi Jinping despre noul coronavirus

  • Preşedintele Chinei Xi Jinping a ştiut despre noul coronavirus cu două săptămâni înainte să informeze publicul, potrivit unui discurs intern publicat de către presa de stat
  • Mărturisirea ar putea amplifica criticile asupra Partidului Comunist Chinez
  • Comunitatea internaţională a criticat dur felul în care a fost gestionată răspândirea virusului ucigaş
8347 afișări
Imaginea articolului Dovada absolută a muşamalizării? Cu cât timp înainte de anunţul oficial a ştiut preşedintele Xi Jinping despre noul coronavirus

Sursa FOTO: Profimedia

În cadrul discursului susţinut în faţa oficialilor guvernamentali în urmă cu o lună, Xi a declarat că a „solicitat măsuri pentru prevenirea şi controlarea bolii” pe 7 ianuarie - cu două săptămâni înainte să comenteze public despre noul coronavirus, pe 20 ianuarie, transmite Forbes.

Discursul a fost publicat de către presa de stat în încercarea de a arăta că Xi a preluat controlul asupra răspunsului ţării, în cazul epidemiei, chiar de la început. Cu toate acestea, apariţia discursului ar putea duce la mai multe critici asupra faptului că Guvernul chinez nu a „dat alarma” mai devreme. 

Întregul discurs al preşedintelui Xi Jinping poate fi citit AICI.

Oficialii chinezi au fost ţintele unor atacuri fără precedent din partea cetăţenilor care susţin că Guvernul a muşamalizat datele despre cât de severă era epidemia. 

Drept replică, mai mulţi oficiali guvernamentali locali au fost demişi. 

Cetăţenii din China şi-au canalizat furia asupra cazului medicului Li Wenliang, care a fost pedepsit după ce a încercat să avertizeze oamenii despre pericolul virusului, în decembrie 2019. Autorităţile locale i-au cerut să semneze un document prin care recunoştea că a lansat „comentarii false” după ce a scris despre noul coronavirus într-un grup al absolvenţilor şcolii de medicină, prin platforma de mesagerie WeChat.

Mai apoi, Li a contractat virusul şi a murit pe 7 februarie, provocând un val de furie şi suferinţă în urma felului în care medicul a fost tratat. 

Numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a scăzut pentru a treia zi la rând duminică, oferind speranţe că răspândirea virusului ar putea să încetinească. Totuşi, oficialii avertizează că Covid-19 este imprevizibil. Până la ora transmiterii acestei ştiri, la nivel mondial au fost înregistrate 71.204 de cazuri de infecţie, în timp ce numărul deceselor a atins 1.770 la nivel global.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici