Duma de Stat a refuzat solicitarea unui deputat de a-l declara pe Dorin Chirtoacă persona non grata

Duma de Stat a respins, miercuri, propunerea deputatului Partidului Democrat-Liberal, Roman Hudiakov, de a cere Ministerului rus de Externe să-l declare persona non grata pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care ar conduce, în opinia sa, o politică antirusească, relatează Regnum.

278 afișări
Imaginea articolului Duma de Stat a refuzat solicitarea unui deputat de a-l declara pe Dorin Chirtoacă persona non grata

Dorin Chirtoacă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Îi propun ministrului rus de Externe să-l declare persona non grata pe Dorin Chirtoacă", care " a propus redenumirea Zilei Victoriei în Ziua Durerii", a spus Hudiakov miercuri în cadrul unei intervenţii în Duma de Stat.

Însă Comitetul Dumei de Stat pentru CSI i-a recomandat Camerei inferioare a Parlamentului rus să nu susţină acest proiect de lege, anunţă agenţia Regnum, în pagina electronică.

"În realitate nimeni nu a anulat Ziua Victoriei, această sărbătoare va fi celebrată", a declarat prim-vicepreşedintele Comitetului Dumei pentru CSI, Oleg Lebedev, un deputat al partidului Rusia Unită.

În schimb, Lebedev a atenţionat cu privire la faptul că "veteranilor (din Republica Moldova) li s-a interzis înmânarea medaliilor cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Victoriei".

"Astfel de probleme sunt mai stringente, le ţinem sub control împreună cu Ministerul de Externe, iar, în cazul în care vor apărea situaţii neplăcute, vom reacţiona neapărat", a dat asigurări deputatul rus.

Recent, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a semnat o dispoziţie prin care, anual, pe data de 9 mai, în Piaţa Mării Adunări Naţionale din capitala Republicii Moldova va fi marcată Ziua Europei, iar manifestaţiile dedicate Zilei Victoriei vor avea loc la Memorialul "Eternitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici