Echipa de fotbal blocată în peştera inundată din Thailanda a început lecţiile de înot. Este singura modalitate prin care copiii şi antrenorul lor pot fi salvaţi. VIDEO

Echipele de salvare au început cursurile de înot şi scufundări cu cei 13 membri ai unei echipe de fotbal din Thailanda, blocaţi de mai mult de 11 zile într-o peşteră inundată.

6966 afișări
Imaginea articolului Echipa de fotbal blocată în peştera inundată din Thailanda a început lecţiile de înot. Este singura modalitate prin care copiii şi antrenorul lor pot fi salvaţi. VIDEO

Echipa de fotbal blocată în peştera inundată din Thailanda a început lecţiile de inot. Este singura modalitate prin care copiii şi antrenorul lor pot fi salvaţi. VIDEO

Peste 30 de scafandri au pătruns miercuri în peşteră, iar după un drum de trei ore, în care au străbătut patru kilometri, au reuşit să ajungă la victime, cărora le-au dus medicamente şi alimente. Echipa de salvare este alcătuită membri ai forţelor speciale, din medici şi psihologi.

Prim-ministrul thailandez a declarat pentru Reuters că operaţiunea de scoatere din peşteră a copiilor este dificilă deoarece „spaţiul este îngust”. „Pentru recuperarea copiilor este nevoie de foarte mulţi oameni", a afirmat şeful Guvernului. 

TITLURILE ZILEI

Purtătorul de cuvânt al executivului a declarat că pregătirea grupului este o sarcină grea, care poate dura mai mult timp, deoarece unii dintre elevi nu ştiu să înoate.

Tatăl unuia dintre băieţii blocaţi în peşteră a spus că are încredere în echipele de salvare şi că este sigur că băieţii vor fi în siguranţă: „M-am simţit mult mai bine după ce am văzut clipurile video cu copiii, chiar dacă au stat acolo timp de 10 zile".

Echipa de fotbal se află în peşteră din data de 23 iunie. Elevii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, sunt însoţiţi de antrenorul lor, în vârstă de 23 de ani.

Cum au fost afectaţi cei 12 băieţi de acest incident

În afară de trauma psihologică cauzată de situaţie, absenţa luminii naturale le poate influenţa captivilor percepţia asupra timpului. Astfel, cei 13 pot deveni irascibili, suferi de insomnie şi depresie. 

În 1962, un geolog francez, Michel Siffre, s-a retras în interiorul unui gheţar subteran, de lângă Nisa, timp de două luni. Fără ceas, calendar, lumina zilei sau vreo o vizită de la cineva din afară, Siffre şi-a lăsat trupul să îi dicteze comportamentul. El a ţinut o evidenţă scrisă a activităţilor sale şi a dat telefoane echipei din exterior, de fiecare dată când s-a trezit, a mâncat şi înainte de a se culca. Echipa de afară nu i-a dezvăluit ce oră este niciodată. Când colegii lui l-au anunţat că cele două luni au trecut, lui Siffre nu i-a venit să creadă. Era convins că a trecut doar o lună. Percepţia lui asupra timpului a fost distorsionată de întunericul constant.

Similar, când scafandrii au descoperit băieţii, prima întrebare pusă de aceştia a fost de cât timp sunt acolo. Notiţele lui Siffre au dezvăluit un alt fenomen interesant: deşi a petrecut acolo aproape o treime din timpul său dormind, ciclul său de somn/trezire nu era de 24 de ore, ci de 24 de ore şi 30 de minute. El a început să funcţioneze după propriul său timp, nu după cel dictat de răsăritul şi apusul soarelui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici