Echipele de salvare au suspendat căutările în urma erupţiei vulcanului Ontake din cauza cutremurelor

Echipele de salvare s-au întors, marţi dimineaţa, la poalele muntelui Ontake din Japonia, intrat în erupţie sâmbătă, dar operaţiunea a fost oprită după doar câteva zeci de minute din cauza cutremurelor provocate de vulcan, au anunţat autorităţile, citat de AFP.

164 afișări
Imaginea articolului Echipele de salvare au suspendat căutările în urma erupţiei vulcanului Ontake din cauza cutremurelor

Echipele de salvare au suspendat căutările în urma erupţiei vulcanului Ontake din cauza cutremurelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Căutările terestre au reînceput la ora 06.20 (00.20 ora României) dar au fost suspendate la ora 07.05 din cauza trepidaţiilor", a explicat un oficial din cadrul prefecturii Nagano.

"Echipele de salvare (câteva sute de persoane) aşteaptă pe munte şi sunt gata să fie evacuate, dacă va fi cazul", a adăugat un purtător de cuvânt al poliţiei municipale.

"O decizie urmează să fie luat în scurt timp cu privire la posibilitatea de reluare sau nu" a căutărilor, potrivit prefecturii.

"Condiţiile de muncă sunt proaste pentru oameni şi elicoptere", a confirmat un jurnalist al TV Asahi.

Imaginile televizate arată nori mari de vapori şi fum amestecat cu cenuşă şi gaze toxice, a căror amploare a crescut începând de luni.

"Trebuie să se evite o catastrofă secundară", subliniază autorităţile, deoarece chiar dacă nu este cazul încă, o recrudescenţă a cutremurelor poate fi un semn al unei noi erupţii aminteşte agenţia de meteorologie.

Potrivit ei, cutremurele care s-au diminuat de sâmbătă s-au reluat în cursul nopţii. Ele au cunoscut o pauză la scurt timp după ora 06.00 (24.00 ora României), când echipele de salvare au plecat, dar s-au dublat ulterior, obligând salvatorii să renunţe la operaţiune pentru moment.

De sâmbătă, când vulcanul a început să erupă şi până luni, sute de militari, pompieri şi poliţişti trimişi pe teren au descoperit 36 de persoane în stop cardiac.

Circa 300 de excursionişti se aflau la acel moment către vârful Ontake, de 3.067 metri altitudine, situat între prefectuile centrale Nagano şi Gifu.

Doar 12 corpuri au putut fi coborâte.

"Voiam să transportăm pe toată lumea, dar nu am putut, este într-adevăr foarte frustrant", a explicat un militar.

Circa 69 de persoane au fost rănite.

Familiile celor dispăruţi veghează la poalele muntelui, cu speranţa pierdută, potrivit mărturiilor.

Prefectura le-a cerut locuitorilor să nu se apropie de vulcan, unde accesul a fost restrâns imediat, şi să poarte măşti în perimetrul respectiv, care s-ar putea extinde în funcţie de vânt.

Pentru moment, vulcanul nu erupe lavă, dar acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, a avertizat un expert universitar contactat de postul public de televiziune NHK.

Ultima erupţie majoră a Muntelui Ontake datează din 1979, când vulcanul a expulzat peste 200.000 de tone de cenuşă, potrivit presei locale.

Atunci nu au fost victime deoarece era luna octombrie, iar sezonul drumeţiilor se încheiase.

Dar în urmă cu trei zile, s-au cumulat toţi factorii pentru a amplifica drama: era o zi de toamnă însorită şi foarte frumoasă, o zi de sâmbătă, liberă pentru mulţi.

"Muntele Ontake este o zonă turistică importantă pentru japonezi, care îl cunosc şi printr-un cântec pe care îl poate intona oricine", povesteşte un sexagenar din Tokyo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici