Economia Chinei ar putea încetini din cauza coronavirusului sub ţinta oficială de 6-6,5%

Coronavirusul s-ar putea să afecteze economia Chinei mai puternic decât epidemia SARS din 2003. Economiştii estimează o încetinire mai puternică a economiei chineze, pe fondul răspândirii rapide a coronavirsului. Analiştii Nomura avertizează că „ce e mai rău abia urmează”, transmite MarketWatch.

405 afișări
Imaginea articolului Economia Chinei ar putea încetini din cauza coronavirusului sub ţinta oficială de 6-6,5%

„Pe baza studiilor noastre de până acum în privinţa răspunsurilor guvernului chinez în gestionarea epidemiei de coronavirus, credem că aceasta va impacta mai puternic economia decât a făcut-o Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) în 2003”, a precizat echipa de analişti Nomura, condusă de economistul Ting Lu.

Aprecierea vine după ce numărul morţilor din China din cauza virusului a ajuns la 213 iar numărul celor infectaţi se ridică la peste aproape 10.000 de persoane, peste numărul celor afectaţi de SARS în 2003. Pieţele globale de acţiuni au fluctuat puternic în ultima perioadă în condiţiile în care investitorii aşteptau concluziile întâlnirii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Joi, OMS a declarat epidemia de coronavirus drept urgenţă internaţională.

Lu a comunicat că SARS a determinat scăderea Produsului Intern Brut al Chinei cu două puncte procentuale în al doilea trimestru al anului 2003. „Conform presupunerilor noastre, creşterea reală a Produsului Intern Brut în primul trimestrul din 2020 ar putea să fie scadă sub 6%, nivel atins în al patrulea trimestru al anului trecut (2019), având un impact mai mare decât cele două puncte procentuale pierdute în timpul SARS, în 2003”, a spus acesta.

Analistul se aşteaptă ca Beijingul să introducă câteva măsuri care să genereze lichiditate şi să acorde suport economiei, în special antreprenorilor. El a avertizat că virusul se află încă la început, subliniind recentele comentarii ale primarului din Wuhan - epicentrul virusului - conform cărora cinci milioane de oameni au părăsit oraşul înainte ca graniţele să fie închise.

„Fluxul de trafic va creşte din nou când oamenii se vor întoarce la muncă după încheierea vacanţei Anului Nou Chinezesc”, a mai precizat Lu, adăugând că virusul ar provoca totuşi doar un şoc temporar datorită cererii şi producţiei industriale puternice. Amploarea încetinirii şi momentul revenirii economice depinde de cum va fi manageriată epidemie, lucru care rămâne incert, a avertizat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici