Ecuadorul îi garantează lui Julian Assange azil politic "atât timp cât va fi necesar"

Guvernul de la Quito a anunţat vineri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra, va beneficia de azil politic "atât timp cât va fi necesar".

234 afișări
Imaginea articolului Ecuadorul îi garantează lui Julian Assange azil politic "atât timp cât va fi necesar"

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ecuadorul "confirmă validitatea azilului acordat lui Julian Assange şi reafirmă intenţia sa de a menţine această protecţie atât timp cât va fi necesar, până când Assange se va stabili într-un loc sigur", informează Ministerul ecuadorian de Externe într-un comunicat.

Australianul Julian Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în sediul Ambasadei Ecuadorului, care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări către Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite.

Curtea de Apel de la Stockholm a confirmat joi mandatul de arestare emis într-un caz de agresiune sexuală pe numele lui Assange, care cerea anularea acestuia.

Justiţia suedeză consideră că, dacă mandatul este anulat, riscul fugii australianului în vârstă de 43 de ani ar fi "important", fuga permiţându-i să scape de proces.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici