Edward Snowden a fost ales rector al Universităţii din Glasgow

Fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, inculpat pentru spionaj în ţara sa şi refugiat în Rusia, a fost ales în postul onorific de rector al Universităţii din Glasgow, a anunţat marţi universitatea scoţiană pe contul său de Twitter.

337 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden a fost ales rector al Universităţii din Glasgow

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Edward Snowden a acceptat invitaţia unui grup de studenţi de a prelua acest post.

El a fost preferat fostului campion la ciclism scoţian Graeme Obree, scriitorului Alan Bissett şi clericului Kelvin Holdsworth şi l-a succedat pe fostul lider al Partidului Liberal Democrat britanic Charles Kennedy.

Printre rectorii precedenţi mai figurează Winnie Mandela şi avertizorul de integritate israelian Mordechai Vanunu.

"Suntem încântaţi să-l vedem pe Edward Snowden ales noul rector al Universităţii din Glasgow", anunţă într-un comunicat grupul de studenţi care l-a solicitat pe fostul consultant al NSA.

"Avem o mare şi nobilă tradiţie de a face declaraţii importante prin intermediul rectorilor noştri", a adăugat grupul de studenţi.

Prin această alegere, "îi arătăm lui Edward Snowden, dar şi altor avertizori de integritate curajoşi că suntem solidari cu ei, oriunde s-ar afla".

În săptămânile care vin, vom contina să facem campanie pentru ca NSA şi GCHQ să înceteze să aducă atingeri dreptului nostru fundamental la viaţă privată şi pentru ca Edward Snowden să fie recunoscut ca un avertizor de integritate curajos, mai degrabă, decât ca un trădător", a conchis grupul de studenţi în comunicat.

Universitatea a precizat, odată cu anunţul privind alegerea lui Snowden, că rolul principal al rectorului este de a "reprezenta interesele studenţilor".

Americanul Edward Snowden, sursa unor multiple dezvăluiri despre NSA, a obţinut în august statutul de refugiat în Rusia, pentru o perioadă de un an, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Moscova-Şeremetievo.

Fostul consultant al NSA, căruia autorităţile americane i-au retras paşaportul, nu a mai apărut în public din momentul în care a obţinut azil în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici