Edward Snowden: "Voiau să dispar"/ Avertismentul privind sistemele de supraveghere a persoanelor create de serviciile secrete

Serviciile secrete ar putea crea, ajutate de marile companii online, cele mai avansate sisteme de supraveghere a persoanelor, avertizează fostul colaborator CIA Edward Snowden, refugiat în Rusia după dezvăluirea unor documente secrete ale Agenţiei americane pentru Siguranţă Naţională (NSA).

4020 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden: "Voiau să dispar"/ Avertismentul privind sistemele de supraveghere a persoanelor create de serviciile secrete

Edward Snowden: "Toată lumea voia sa dispar"/ Activistul atrage atenţia asupra sistemelor de monitorizare

Edward Snowden, devenit activist pentru transparenţă, afirmă, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, că a depistat atenuarea ostilităţii publice faţă de el în Statele Unite, după dezvăluirea documentelor secrete despre amploarea programelor de monitorizare ale serviciilor de informaţii din SUA şi Marea Britanie.

Chiar şi foşti critici admit acum că "trăim într-o lume mai bună, mai liberă şi mai sigură după dezvăluirile privind sistemele de supraveghere în masă", a declarat Edward Snowden în interviul acordat cu ocazia publicării cărţii de memorii intitulată "Permanent Record" ("Înregistrări Permanente").

Edward Snowden a descris cei 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 drept "o serie de distrugeri americane, prin modul american de autodistrugere, prin promovarea de politici secrete, legi secrete, instanţe judiciare secrete şi războaie secrete".

"Cel mai mare pericol este încă potenţial, prin rafinarea capabilităţilor de inteligenţă artificială, de genul sistemelor de recunoaştere facială şi a profilului. O cameră de luat vederi dotată cu sistem de inteligenţă artificială nu ar fi un simplu dispozitiv de înregistrare, ci ar putea fi transformată în ceva apropiat de un agent de poliţie automatizat", atrage atenţia Edward Snowden.

Fostul colaborator CIA stabilit în Rusia este preocupat că Administraţia SUA şi guvernele altor ţări, ajutate de mari companii din domeniul Internetului se îndreaptă spre crearea unui sistem de înregistrare a datelor tuturor persoanelor din lume.

Snowden afirmă că este relaxat în Rusia, unde s-a căsătorit în secret acum doi ani cu partenera sa, Lindsay Mills. El spune că acum nu se mai teme la fel de tare cum se temea în anul 2013, când a ajuns în Rusia şi se simţea singur, izolat şi paranoic în privinţa unui atac comis de agenţi americani. "Eram foarte mult o persoană pe care cel mai puternic guvern din lume o voia să dispară. Nu le păsa dacă mergeam la închisoare. Nu le păsa dacă intram în pământ. Voiau să dispar", a declarat Snowden, care acum nu se mai teme că va fi predat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Statelor Unite.

Edward Snowden crede că Administraţia de la Moscova consideră primirea lui în Rusia publicitate utilă. "O ţară ale cărei probleme politice sunt legendare, care are zilnic probleme cu drepturile omului a ajuns să aibă acum un punct strălucitor în materie de drepturile omului. De ce ar renunţa la acest lucru?", subliniază Snowden.

În vârstă de 36 de ani, Edward Snowden locuieşte într-un apartament situat la periferia Moscovei şi câştigă bani din discursuri în universităţi şi prin Internet. A primit azil temporar şi ulterior rezidenţă permamentă, cu posibilitatea de prelungire la trei ani, deşi spune că aceasta este o formalitate. A ajuns în Rusia prin Hong Kong, în speranţa că va trece prin Cuba în drumul spre Ecuador, dar Statele Unite i-au anulat paşaportul. În afară de Moscova, a fost în Sankt-Petersburg şi în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

"Unul dintre lucrurile care se pierd în problematica politică referitoare la Administraţia Rusiei este că aceasta este una dintre cele mai frumoase ţări din lume. Oamenii sunt prietenoşi, sunt calzi. Când am venit aici, nu înţelegeam aceste lucruri. Îmi era teamă foarte mare de acest loc deoarece aceasta este măreaţa fortăreaţă a inamicului, modul în care CIA percepe Rusia", subliniază Snowden.

Taguri:
rusia,
sua,
snowden

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici