Efigii ale lui Putin şi Barroso, arse în Marea Britanie de "Bonfire Night" - FOTO

Preşedintele rus Vladimir Putin şi fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso se află printre liderii ale căror efigii au fost arse miercuri în timpul sărbătorii anuale "Bonfire Night" în Marea Britanie.

1051 afișări
Imaginea articolului Efigii ale lui Putin şi Barroso, arse în Marea Britanie de "Bonfire Night" - FOTO

Efigii ale lui Putin şi Barroso, arse în Marea Britanie de "Bonfire Night" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această comemorare, care constă în aprinderea unor ruguri şi focuri de artificii în întreaga ţară, marchează eşecul Gunpowder Plot ("Complotului prafului de puşcă"), atentatul plănuit de rebelul catolic Guy Fawkes, care voia să dinamiteze Parlamentul regelui James I în 1605.

Efigia lui Putin, în lenjerie intimă, aşezat pe un tanc - o trimitere la intervenţia rusă în Ucraina - a fost arsă la Lewes (sud), unde zeci de mii de persoane au obiceiul să se adune pentru a participa la "Bonfire Night".

Două efigii mari ale lui Alex Salmond, care a pierdut în septembrie referendumul pe care l-a organizat pentru independenţa Scoţiei, au fost retrase, după ce publicarea unor fotografii în care apăreau a provocat o furtună de proteste.

Efigia înaltă de zece metri a lui Barroso, care tocmai i-a cedat locul luxemburghezului Jean-Claude Juncker la conducerea CE la Bruxelles, a fost arsă în sătucul Edenbridge, în sud-vestul Angliei. El a fost "pedepsit" pentru că a cerut Marii Britanii o contribuţie bugetară suplimentară în valoare 1,7 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de euro), a declarat un membru al Edenbridge Bonfire Society.

La Londra, confruntări între poliţie şi mii de manifestanţi anticapitalişti îndemnând la "revoluţie" au izbucnit în centrul oraşului şi în apropiere de Buckingham Palace, după un marş către Parlament.

Manifestanţii participau la "Marşul celor un milion de măşti", organizat în mai multe oraşe din lume de către grupul de activişti Anonymous cu ocazia zilei lui Guy Fawkes.

Ei au aruncat cu semne de circulaţie, sticle şi pavele către poliţie şi au distrus baricade de metal. Unii au aruncat cu artificii în timpul confruntării cu poliţiştii.

Manifestanţi au încercat să ia cu asalt sediul BBC, dar au fost opriţi la intrare de către poliţie.

Zece manifestanţi au fost arestaţi, a anunţat Poliţia din Londra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici