Egiptul mizează pe turismul "revoluţionar"

Agenţiile de turism speră să facă din piaţa Tahrir, centrul protestelor din Egipt, o mină de aur capabilă să rivalizeze cu piramidele, la câteva săptămâni de la revolta care a alungat turiştii occidentali din această ţară.

60 afișări
Imaginea articolului Egiptul mizează pe turismul "revoluţionar"

Egiptul mizează pe turismul "revoluţionar" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această piaţă enormă situată în centrul Cairo a devenit celebră după ce sute de mii de persoane au ocupat-o pentru a cere plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, forţat să demisioneze la 11 februarie după aproape 30 de ani în care s-a menţinut la putere.

Compania naţională Egyptair a postat pe site-ul său de Internet şi pe YouTube un filmuleţ intitulat "Aripile libertăţii revoluţiei egiptene", un montaj liric de înregistrări video ale revoltei urmate de imagini cu plajele de la Marea Roşie, piramidele şi Sfinxul, întretăiat de citate flatante.

"Egiptenii au schimbat lumea (...). Lumea a luat notă de acest lucru", afirma preşedintele american Barack Obama, în timp ce romancierul Paulo Coelho susţinea că "lumea nu devine mai bună pentru oamenii riscă ceva pentru a o face mai bună. Mulţumiri egiptenilor!".

Turismul, care a raportat 13 miliarde de dolari în 2010, respectiv 6 la sută din PIB-ul ţării, a fost foarte afectat de criză, determinând numeroase agenţii de turism să pună pe afiş turismul "revoluţionar".

"Este bine să fim în piaţa Tahrir. Aceasta înseamnă că afacerile vor fi bune pe viitor", susţine Alaeddine Morsi, directorul El Wedian Tours, care îşi are sediul în această piaţă şi care îşi actualizează site-ul de Internet pentru a lăuda împrejurimile.

"Turismul nu va muri niciodată în Egipt. Se poate îmbolnăvi dar nu va muri", a asigurat el, recunoscând însă că afacerilor n-au fost niciodată la fel de proaste ca în timpul revoluţiei.

Hotelurile sunt aproape goale, magazinele de suveniruri sunt goale, iar turiştii încă ezită să revină.

În mai, Morsi va întâmpina totuşi 25 de americani pentru un tur care va îngloba piramidele, Luxor, Asswan, precum şi bisericile şi moscheile din Cairo.

Dar piaţa Tahrir, văzută la televizor în timpul confruntărilor între susţinătorii şi opozanţii lui Mubarak, apoi în timpul sărbătoririi plecării preşedintelui, este de acum cerută de vizitatori.

"Mulţi oameni întreabă «vom trece prin Tahrir?» În ziua în care merg la Muzeul egiptean, merg în piaţă", a declarat el, referindu-se la muzeul antichităţilor din perioada faraonilor situat în apropiere.

Oficialii străini care au venit în vizită la Cairo după înlăturarea de la putere a lui Mubarak au ţinut să meargă în piaţa Tahrir.

Agenţia flyingcarpettours.com pune deja la loc de cinste, pe site-ul său, piaţa Tahrir. Directorul său, Dhiaa Gamal, care a manifestat el însuşi în piaţă, a afirmat că grecii au fost primii care au obţinut vizite organizate, având în program discuţii cu manifestaţii luna trecută.

"Toate aceste emoţii, aceşti oameni de toate clasele sociale veniţi să protesteze m-au făcut să realizez că locul a devenit un monument", explică el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici