Elefanţii însetaţi reprezintă o nouă problemă pentru fermierii din Kenya care sunt afectaţi de secetă

Oamenii din Taita-Taveta au fost nevoiţi să găsească modalităţi ingenioase de a ţine la distanţă fauna sălbatică pe măsură ce concurenţa pentru resurse creşte.

698 afișări
Imaginea articolului Elefanţii însetaţi reprezintă o nouă problemă pentru fermierii din Kenya care sunt afectaţi de secetă

Hepta

Când Francis Mutuku s-a stabilit în urmă cu 35 de ani în Marungu, în Comitatul Taita-Taveta din sud-estul Kenyei, nu avea nicio îngrijorare cu privire la hrană. 

Pe atunci veneau ploile la timp pentru a-i asigura recolta de pe urma căreia se alegea cu vreo 60 de saci cu porumb şi 20 de saci cu fasole, cât să aibă un surplus de vânzare.

În plus, a existat o convieţuire „paşnică” între familia sa şi animalele sălbatice care cutreieră regiunea. Ferma  de două hectare  a lui Mutuku se învecinează cu 33 de specii ale vieţii sălbatice, dar şi cu alte ferme private şi vastul parc naţional Tsavo.

„Nu am avut probleme cu elefanţii. Era destulă hrană pentru toţi”, spune Mutuku.

Dar când reporterii de la Guardian l-au întâlnit luna trecută, Mutuku era un om abătut. Nu poate planta încă deoarece nu ştie când vor veni ploile. Acesta este al treilea an consecutiv de secetă care a afectat nu numai oamenii, ci şi animalele.

„Experţii spun că suferim pentru că oamenii din ţările bogate au poluat atmosfera”, spune Mutuku. „Nu mai pot planta porumb şi trebuie să trec la culturi care durează puţin timp până cresc şi care necesită puţină apă, cum ar fi fasolea mung”. 

Seceta a adus animalele sălbatice mai aproape de fermieri, în special elefanţii care caută prin împrejurimi după hrană şi apă. Un elefant matur poate consuma hrană de aproximativ 200 kg şi 200 de litri de apă pe zi.

În săptămâna vizitei noastre, nouă elefanţi (dintre care doi erau adulţi şi şapte erau pui) au trecut pe lângă casa lui Mutuku şi i-au distrus rezervoarele de stocare a apei.

Rachel Kennedy, care locuieşte aproape de Mutuku, spune că seceta le determină pe animalele sălbatice să nu se mai teamă de oameni.

„Când plantăm, ele vin”, spune ea. „Când nu plantăm, ele tot vin. Batem acoperişul din tablă de pe casele noastre, dar se obişnuiesc cu zgomotul. Le ameninţăm cu torţe aprinse şi tot nu fug. Nu poţi face nimic când te confrunţi cu o turmă de 14 elefanţi”.

Tsavo găzduieşte aproape 15.000 de elefanţi, sau 37% din populaţia de elefanţi din Kenya, conform recensământului faunei sălbatice de anul trecut . Şi în timp ce ţara s-a luptat din greu pentru a creşte numărul de elefanţi, ministrul turismului, Najib Balala, a declarat pentru BBC la începutul acestui an că criza climatică ucide „de 20 de ori mai mulţi elefanţi decât braconajul”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici