Elicopter invizibil la operaţiunea împotriva lui ben Laden. Program ultrasecret deconspirat în timpul misiunii

Comandoul Navy Seal a putut să se strecoare către ţintă, în linişte, în cadrul misiunii de a-l elimina pe Osama ben Laden, cu ajutorul a două elicoptere ultrasecrete modificate, invizibile pe radar, care nu au mai fost văzute până acum, potrivit unor experţi, citaţi de ABC News, în pagina online.

8531 afișări
Imaginea articolului Elicopter invizibil la operaţiunea împotriva lui ben Laden. Program ultrasecret deconspirat în timpul misiunii

Elicopter invizibil la operaţiunea împotriva lui ben Laden. Program ultrasecret deconspirat în timpul misiunii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul operaţiunii în care liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost ucis, unul dintre cele două elicoptere Blackhawk care i-a transportat pe membrii comandoului Seal la complexul lui ben Laden, în Pakistan, a lovit peretele complexului cu paleta rotorului şi a fost obligat să aterizeze forţat. Pentru că era inoperabil, comandoul a distrus aparatul, la sfârşitul misiunii, cu explozivi.

Dar fotografii ale unor părţi rămase după explozie - secţiuni ale cozii, cu modificări "curioase" -, i-au determinat pe analiştii militari să vorbească despre un program pentru crearea unui elicopter invizibil, despre existenţa căruia doar se zvonea. Un fost oficial din cadrul Departamentului Apărării, Dan Goure, vicepreşedinte al Lexington Institute, a declarat că nu a mai văzut ceva asemănător.

"Este o premieră", a declarat Goure. "Nu ai fi ştiut că vine direct spre tine. Iar acest lucru este important, pentru că aceste (elicoptere) merg repede şi la altitudine mică, iar dacă nu produc un zgomot care să te prevină că vin spre tine, nu reacţionezi, până când e prea târziu. A făcut, în mod clar, parte din succesul" operaţiunii a adăugat el.

Un fost aviator pentru operaţiuni speciale a declarat, pentru The Army Times, că, în afară de modificările pentru reducerea zgomotului, formele, în general, ale epavei - unghiurile ascuţite şi suprafeţele caracteristice mai degrabă avioanelor invizibile -, constituie o dovadă suplimentară că este vorba despre o variantă modificată de Blackhawk.

Un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a declarat, pentru ABC News, că Departamentul Apărării nu va comenta "absolut deloc" cu privire elicopterul distrus.

Vecinii lui ben Laden din Abbottabad au declarat că au auzit elicopterele, în noaptea de duminică spre luni, doar când se aflau deasupra lor. Acoperirea rotoarelor şi designul special al acestora elimină zgomotul elicopterelor în timp ce zboară, a declarat Bill Sweetman, redactorul-şef al publicaţiei Defense Technology International. Un fost consilier în domeniul luptei contra terorismului, Richard Clarke, consultant ABC News, a declarat că după fotografierea părţilor de epavă, SUA au motive de îngrijorare. "Piese din elicopter ar putea fi în drum spre China", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici