Elveţia a trimis aur în valoare de 3,6 miliarde dolari în Turcia în ianuarie

Elveţia a trimis în Turcia, în ianuarie, 58,3 tone de aur în valoare de 3,3 miliarde de franci elveţieni (3,6 miliarde de dolari) , de departe cea mai mare cantitate pentru orice lună din registrele care se întind până în 2012, potrivit datelor vamale elveţiene publicate marţi, scrie Reuters.

4069 afișări
Imaginea articolului Elveţia a trimis aur în valoare de 3,6 miliarde dolari în Turcia în ianuarie

Elveţia a trimis aur în valoare de 3,6 miliarde dolari în Turcia în ianuarie

Aurul este considerat în mod tradiţional un mijloc sigur de stocare a averii, iar cererea turcă pentru acest metal a crescut vertiginos, în condiţiile în care inflaţia foarte mare erodează valoarea lirei locale.

Elveţia este cel mai mare centru de rafinare şi tranzit de lingouri din lume. Anul trecut a livrat în Turcia 188 de tone de aur în valoare de 10,1 miliarde de franci elveţieni, faţă de doar 11 tone în 2021.

Dar transporturile din ianuarie reprezintă o accelerare. Exporturile de aur ale Elveţiei către Turcia nu au depăşit niciodată până acum 34 de tone într-o singură lună, arată datele elveţiene.

Cantitatea de aur care curge în Turcia a agravat deficitul de cont curent al Turciei, care a crescut la 48,8 miliarde de dolari anul trecut.

După cutremurele care au lovit Turcia luna aceasta, provocând mii de morţi şi pagube economice uriaşe, guvernul a luat măsuri pentru a reduce cantitatea de aur care intră în ţară prin suspendarea unor importuri şi cerând băncilor să lărgească marja pentru tranzacţiile cu aur.

Livrările Elveţiei către Turcia au reprezentat 42% din totalul exporturilor sale de aur în ianuarie.

Ţara a trimis 3,2 tone în India în ianuarie, cea mai mică cantitate pentru orice lună din mai 2021, şi 26,1 tone în China, cea mai redusă cantitate din mai 2022.

India şi China sunt cele două cele mai mari pieţe consumatoare de aur, iar cererea creşte adesea atunci când preţurile aurului sunt scăzute şi scade atunci când acestea cresc.

Preţul aurului a urcat de la un minim de 1.615,59 dolari pe uncie la începutul lunii noiembrie până la un maxim de 1.959,60 dolari pe 2 februarie, înainte de a scădea înapoi la aproximativ 1.840 de dolari până marţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
elveţia,
aur

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici