Elveţienii au votat în favoarea acordării de puteri sporite serviciilor de informaţii. Măsura vizează spionii străini, hackerii sau a extremiştii violenţi

Alegătorii din Elveţia au votat duminică în favoarea acordării de puteri sporite serviciilor de informaţii, autorizându-le să intercepteze comunicaţiile telefonice şi electronice, în contextul temerilor tot mai mari în legătură cu securitatea, notează The Associated Press online.

1655 afișări
Imaginea articolului Elveţienii au votat în favoarea acordării de puteri sporite serviciilor de informaţii. Măsura vizează spionii străini, hackerii sau a extremiştii violenţi

Elveţienii au votat în favoarea acordării de puteri sporite serviciilor de informaţii. Măsura vizează spionii străini, hackerii sau a extremiştii violenţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

În cadrul referendumului naţional pe acestă temă, peste 65% dintre votanţii au decis în favoarea noii legi care ar drept rol să permită serviciilor de informaţii să contracareze mai bine ameninţările la adresa securităţii ţării, venite din partea spionilor străini, hackerilor sau a extremiştilor violenţi.

Potrivit legii, Serviciul Federal de Informaţii şi alte instituţii au permisiunea de a intercepta comunicaţiile telefonice şi electronice şi de a monta camere şi microfoane pentru a monitoriza suspecţii care sunt consideraţi că ar reprezenta o ameninţare clară, însă aceste măsuri trebuie să fie în prealabil autorizate de un tribunal administrativ federal şi consilieri de control.

Opozanţii acestei măsuri spun că va afecta negativ libertăţile civile şi va pune sub semnul întrebării neutralitatea Elveţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici