Elveţienii îşi vor putea schimba legal sexul printr-o simplă vizită la oficiul stării civile

  • Începând cu 1 ianuarie, elveţienii îşi vor putea schimba sexul fără complicaţii.
  • Această decizie pune Elveţia în fruntea mişcării de autoidentificare a genului din Europa.
694 afișări
Imaginea articolului Elveţienii îşi vor putea schimba legal sexul printr-o simplă vizită la oficiul stării civile

Elveţia se alătură Irlandei, Belgiei, Portugaliei şi Norvegiei ca una dintre puţinele ţări de pe continent care permit unei persoane să îşi schimbe legal genul fără terapie hormonală, diagnostic medical, evaluare ulterioară sau alţi paşi birocratici, potrivit Reuters.

În conformitate cu noile reguli înscrise în Codul Civil al Elveţiei, orice persoană cu vârsta de peste 16 ani care nu este sub tutelă legală îşi va putea modifica sexul şi numele prin autodeclarare la oficiul stării civile. Persoanele mai tinere şi cele aflate sub protecţia adulţilor vor avea nevoie de acordul tutorelui.

Această decizie marchează o schimbare faţă de setul actual de standarde prescrise în Elveţia, care necesită adesea un certificat de la un medic care să confirme identitatea transgender a unei persoane. Unele cantoane impun de asemenea unei persoane să se supună tratamentului hormonal sau tranziţiei anatomice pentru a putea modifica sexul.

Elveţia, cunoscută pentru mult timp drept o ţară conservatoare, a votat în septembrie pentru legalizarea căsătoriei civile şi a dreptului la adopţie pentru persoanele de acelaşi sex, fiind una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a făcut acest lucru.

Odată cu noile reguli de schimbare a genului, Elveţia se alătură doar câtorva state din întreaga lume care decuplează alegerea de gen de procedurile medicale. În timp ce alte ţări europene, precum Danemarca, Grecia sau Franţa, au eliminat cerinţele medicale, inclusiv operaţiile de schimbare a sexului, sterilizarea sau evaluarea psihiatrică, regulile lor tot necesită paşi sau condiţii suplimentare.

În 2018, Germania a devenit primul guvern european care a introdus o a treia opţiune de gen, dar în iunie 2021 a renunţat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea genului. Un nou membru transgdender al parlamentului german speră să pună din nou în discuţie această chestiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici