Emisarul ONU în Siria cere o acţiune internaţională pentru apărarea oraşului sirian Kobane

Comunitatea internaţională ar trebui să acţioneze imediat pentru apărarea oraşului sirian Kobane, care este situat în apropierea frontierei cu Turcia şi ar putea cădea în mâinile grupului Stat Islamic (SI), a declarat marţi emisarul special al ONU în Siria, citat de AFP.

428 afișări
Imaginea articolului Emisarul ONU în Siria cere o acţiune internaţională pentru apărarea oraşului sirian Kobane

Emisarul ONU în Siria cere o acţiune internaţională pentru apărarea oraşului sirian Kobane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lumea, noi toţi regretăm profund că SI ar putea lua sub control un oraş care s-a apărat atât de curajos, dar care este pe cale să cadă în mâinile jihadiştilor. Trebuie să acţionăm" imediat, a îndemnat Staffan de Mistura, potrivit unui comunicat.

"Comunitatea internaţională are datoria de a apăra (această localitate). Comunitatea internaţională nu poate tolera ca un nou oraş să ajungă sub controlul SI", a subliniat el.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care jihadiştii din cadrul SI sunt pe cale de a lua sub control o zonă întinsă la frontiera cu Turcia.

Potrivit lui Mistura, combatanţii kurzi luptă cu arme lejere, în timp ce jihadiştii SI dispun de tancuri şi mortiere.

La rândul său, Washingtonul a apreciat că bătălia de la Kobane este "terifiantă".

"Întreaga lume, îngrozită, urmăreşte în timp real ceea ce se întâmplă la Kobane", a apreciat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, după o conversaţie telefonică între secretarul american de Stat John Kerry şi premierul turc Ahmet Davutoglu.

Aproximativ 400 de oameni au murit, în ultimele trei săptămâni, în luptele din jurul oraşului Kobane, iar aproximativ 160.000 de sirieni au părăsit zona.

În ultimele zile, grupul terorist Stat Islamic a ocupat trei cartiere ale oraşului sirian kurd Kobane, o zonă strategică situată la frontiera cu Turcia.

Statele Unite au efectuat raiduri aeriene, marţi după-amiază, împotriva poziţiilor grupului terorist Stat Islamic din oraşul sirian Kobane, situat în apropierea frontierei cu Turcia, relatează BBC News online.

Potrivit BBC, avioane militare americane au efectuat opt raiduri, timp de 30 de minute, pentru a susţine serviciile de securitate kurde.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că este necesară o operaţiune terestră pentru distrugerea organizaţiei teroriste sunnite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici