Emmanuel Macron este în continuare îngrijorat de stadiul reformelor judiciare din Polonia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, după o întrevedere la Paris cu premierul polonez Beata Szydlo, că planurile Poloniei de a revizui sistemul judiciar rămân un motiv de îngrijorare, deşi a scăzut numărul subiectelor în privinţa cărora există divergenţe, relatează agenţia Reuters.

177 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron este în continuare îngrijorat de stadiul reformelor judiciare din Polonia

Emmanuel Macron este în continuare îngrijorat de stadiul reformelor judiciare din Polonia

Macron a evitat să critice în mod direct Polonia şi a precizat că nu este de datoria lui să ţină predici unei alte ţări din UE cu privire la reformele interne, dar a adăugat că Franţa va urmări concluziile investigaţiei Comisiei Europene privind reformele judiciare din Polonia.

"Avem în continuare dezacorduri, despre care am vorbit, dar şi puncte în care avem opinii comune. Vom continua să schimbăm puncte de vedere cu privire la acest subiect care prezintă îngrijorări. Dacă se dovedeşte că acţiunile nu respectă tratatele europene, ne vom gândi împreună la consecinţe. În cazul în care se dovedeşte că acţiunile sunt conforme sau dacă Polonia modifică reformele în curs de desfăşurare - la care nu sunt nici judecător, nici participant - atunci nu vom mai avea nicio problemă", a spus preşedintele francez.

Beata Szydlo a declarat că Polonia respectă toate principiile, valorile şi drepturile Uniunii Europene. "Toate reformele aflate în curs sunt conforme cu aceste principii. Cel mai important lucru este să stăm împreună şi să discutăm", a spus premierul Poloniei.

Relaţiile bilaterale dintre cele două state au atins un nou nivel minim în luna august, când Emmanuel Macron a declarat că poporul polonez merită lideri politici mai buni şi a evitat o vizită în Polonia în cadrul unui turneu în Europa de Est. În replică, Beata Szydlo l-a numit "arogant" şi "neexperimentat" pe liderul francez.

La finele lunii iulie, Comisia Europeană a avertizat autorităţile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar Blocul comunitar fiind pregătit să iniţieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE. Ulterior, Comisia a lansat procedura de sancţionare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenţei justiţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici