Emmanuel Macron: Franţa a suferit un alt atac terorist islamist/ Preşedintele salută "curajul" unui jandarm care s-a oferit să fie luat ostatic

Trei persoane au fost ucise, iar alte 16 au fost rănite în atacurile "teroriste" islamiste comise vineri în sudul Franţei, a anunţat vineri seară preşedintele Emmanuel Macron, potrivit postului FranceInfo şi cotidianului Le Figaro.

4164 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron: Franţa a suferit un alt atac terorist islamist/ Preşedintele salută "curajul" unui jandarm care s-a oferit să fie luat ostatic

Emmanuel Macron: Bilanţul atacurilor din Franţa este de trei morţi şi 16 răniţi

Trei persoane au fost omorâte, iar 16 au fost rănite, două fiind în stare gravă, a declarat Emmanuel Macron.

Autorităţile franceze suspectează că este vorba de un atac terorist.

Emmanuel Macron s-a deplasat vineri seară la sediul Ministerului francez de Interne. Preşedintele Franţei a salutat "curajul" unui jandarm care s-a oferit să fie luat ostatic în locul unui civil, în supermarketul din localitatea Trèbes. "A salvat vieţi şi a făcut onoare armei sale şi ţării noastre. Acum luptă între viaţă şi moarte, iar gândurile noastre sunt la el şi la familia lui", a spus Macron.

"Ţara noastră a suferit un alt atac terorist islamist. Teroristul a fost identificat; a fost împuşcat mortal de serviciile de intervenţie; ancheta va trebui să ofere răspunsuri la câteva întrebări importante: cum s-a radicalizat, când şi în ce mod a procurat arma?", a adăugat Macron.

"Franţa plăteşte de mulţi ani preţul victimelor. Militarii noştri îşi riscă vieţile pentru a identifica ameninţările şi a le neutraliza. Vreau să le mulţumesc, vreau să spun naţiunii că am determinarea absolută de a purta această luptă, invit pe toată lumea să fie conştientă de pericolul terorismului şi să fie conştientă de forţa Franţei", a subliniat Macron.

Presupusul autor al atacului din Franţa se numea Radouane Lakdim şi avea 26 de ani, a anunţat vineri după-amiază ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, citat de cotidianul Le Monde. Individul locuia în Carcassonne şi era cunoscut pentru infracţiuni minore de drept comun. Islamistul, care a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, este suspectat că a comis vineri o serie de atacuri armate în localităţile Carcassonne şi Trèbes, situate în sudul Franţei, în apropierea oraşului Toulouse.

Atacurile au fost revendicate de organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, Libia, Afganistan şi Egipt.

Conform unor surse din cadrul serviciilor de securitate citate de cotidianul Le Figaro, Redouane Lakdim era supravegheat de autorităţi, după ce, în 2016, se deplasase în ţări în care sunt active grupuri teroriste. "Individul a fost monitorizat şi se credea că nu devenise radicalizat. A trecut brusc la acţiuni", a explicat ministrul francez de Interne, Gérard Collomb.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici