Emmanuel Macron salută munca lui Klaus Iohannis privind democraţia: "Nu îşi lasă ţara din mână"/ REACŢIA lui Liviu Dragnea

Preşedintele francez Emmanuel Macron salută munca omologului său român Klaus Iohannis, care "nu îşi lasă ţara din mână" într-o perioadă în care cresc "democraţiile iliberale", a declarat acesta în cadrul interviului acordat postului BFM TV, la împlinirea unui an de mandat.

2732 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron salută munca lui Klaus Iohannis privind democraţia: "Nu îşi lasă ţara din mână"/ REACŢIA lui Liviu Dragnea

Emmanuel Macron salută munca lui Klaus Iohannis privind democraţia: "Nu îşi lasă ţara din mână"

"În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: „Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor". Polonia, Ungaria, unii în România - şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână... Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa", a declarat Emmanuel Macron.

Tot în interviul acordat postului BFM TV, preşedintele francez a susţinut că Franţa nu a declarat război Siriei, însă a informat că l-a convins pe liderul de la Casa Albă să îşi păstreze angajamentul în regiune "pe termen lung".

Privind mandatul său, Macron a declarat că scopul său rămâne acela de a încerca să "unească ţara"

Dragnea, despre declaraţiile lui Macron: Nu ne lăsăm influenţaţi de cei care vor să ne dea lecţii

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, referindu-se la interviul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, că nu se lasă influenţat de cei care vor să dea ”lecţii de suveranitate de cum să facem cum nu fac ei”, afirmând că preşedintele francez ”poate” s-a referit la instituţii, nu la persoane.

”Citesc cu atenţie tot ce spune preşedintele Macron, mai ales că am înţeles că are o relaţie specială cu preşedintele Iohannis, deci sunt doi preşedinţi importanţi în lume şi acum a scris: în România sunt unii care se opun independenţei justiţiei sau care vor să afecteze independenţa justiţiei. Acum, eu neavând fir direct cu domnul preşedinte Macron şi nici nu am participat la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe (francez - n.r.) şi procurorul şef DNA, ceea ce bănuiesc că este din punct de vedere diplomatic uzual să aibă loc astfel de întâlniri între un ministru de externe străin şi un procuror din România, nu am de unde să ştiu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituţii când a zis unii, poate unele instituţii vor să afecteze independenţa justiţiei, deci neavând informaţia completă nu am cum să comentez”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat despre asocierea României cu Polonia şi Ungaria, Dragnea a spus: ”O prostie!”. El a spus că, de altfel, partidul va contabiliza aceste declaraţii.

”În acelaşi timp, am văzut tot în acea declaraţie - pe care noi am şi stabilit să le contabilizăm, vom face o carte de îndrumare şi de teze importante - acolo se mai spune un lucru important, care un pic contrazice ce spune mai sus, şi anume că crede în democraţiile puternice, în sensul că cei care au câştigat alegerile trebuie să-şi asume şi să decidă. În România, cam noi am câştigat alegerile, dar n-avem de gând să decidem brutal, noi decidem tot timpul prin consultări şi ţinând cont foarte mult de ceea ce vin ca sfaturi, ca propuneri, ca idei, dar din zonele de bună credinţă. De la cei care vor să ne dea lecţii de suveranitate şi de cum să facem noi aşa cum nu fac ei... le contabilizăm, dar nu ne lăsăm foarte mult influenţaţi”, a subliniat Liviu Dragnea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici