Emmanuel Macron se va deplasa în Ciad, pentru funeraliile preşedintelui Idriss Deby Itno

  • Emmanuel Macron se va deplasa vineri în Ciad, pentru funeraliile preşedintelui Idriss Deby Itno
  • Oficial francez: "Preşedintele Republicii i-a adus un omagiu omologului său din Ciad, în Consiliul de miniştri desfăşurat dimineaţă, iar la sfârşitul săptămânii va merge la funeralii"
  • Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, a fost ucis în confruntări militare cu grupuri insurgente
223 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron se va deplasa în Ciad, pentru funeraliile preşedintelui Idriss Deby Itno

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va deplasa vineri în statul Ciad, pentru a participa la funeraliile preşedintelui Idriss Deby Itno, ucis în confruntări militare cu grupuri insurgente, informează Agenţia France-Presse şi publicaţia Le Telegramme.

"Preşedintele Republicii i-a adus un omagiu omologului său din Ciad, în Consiliul de miniştri desfăşurat dimineaţă, iar la sfârşitul săptămânii va merge la funeralii", a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris.

Idriss Deby Itno "a fost un om curajos, pasionat de ţara lui", a subliniat Gabriel Attal.

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, în vârstă de 68 de ani, care a condus naţiunea central-africană mai mult de trei decenii, a fost ucis, marţi, în confruntări militare cu grupuri insurgente. Anunţul privind decesul preşedintelui a fost făcut la doar câteva ore după ce autorităţile electorale au confirmat victoria lui Idriss Deby Itno în scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 11 aprilie.

De-a lungul timpului, Idriss Deby Itno supravieţuise numeroaselor comploturi militare, inclusiv conflictului cu grupul insurgent Frontul Schimbării şi Concordiei din Ciad. Conform unor surse militare, insurgenţii au primit armament în Libia şi au pătruns în nordul Ciadului pe 11 aprilie. Idriss Deby Itno a fost un aliat al Franţei în combaterea terorismului islamist în Africa. În Ciad sunt militari francezi care participă la Operaţiunea Barkhane, din nordul statului Mali.

După anunţul decesului preşedintelui, a fost înfiinţat un consiliu de tranziţie care va fi condus de fiul acestuia, Mahamat Idriss Deby Itno, în vârstă de 37 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici