Episcop american, declarat vinovat pentru că a acoperit faptele unor preoţi pedofili

Episcopul William Lynn a fost declarat vinovat vineri în Philadelphia (Pennsylvania, est) pentru că a acoperit preoţi pedofili, devenind astfel primul oficial catolic american de rang înalt sancţionat de justiţie într-un astfel de caz.

221 afișări
Imaginea articolului Episcop american, declarat vinovat pentru că a acoperit faptele unor preoţi pedofili

William Lynn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lynn, în vârstă de 61 de ani, a fost declarat vinovat de punerea în pericol a vieţilor copiilor. El îşi va afla pedeapsa la 13 august.

Fost responsabil de personalul diocezei din Philadelphia, el este acuzat că a ascuns cazurile de agresiuni sexuale şi că nu a făcut nimic pentru a îndepărta cel puţin doi preoţi din posturile care îi puneau în contact cu minorii.

Unul dintre aceşti doi preoţi, James Brennan, este acuzat în acelaşi proces de agresiuni sexuale împotriva unor băieţi în anii '90.

Al doilea, preotul Edward Avery, a pledat vinovat şi a fost condamnat la o pedeapsă cuprinsă între doi ani şi jumătate şi cinci ani de închisoare.

Juriul nu a putut da un verdict împotriva lui Brennan, explicând că are nevoie de "clarificări" în privinţa acuzaţiilor care i se aduc. "Toţi juraţii vor să se facă dreptate", a declarat unul dintre ei, Isa Logan. "Dar noi vrem să facem ce este corect".

În cazul lui Brennan, monseniorul Lynn a fost achitat la capetele de acuzare referitoare la punerea în pericol a vieţilor copiilor şi complot care a pus în pericol vieţile copiilor. Verdictul pronunţat vineri se referă la faptele care îl implică pe Edward Avery.

Acest verdict intervine la o săptămână de la un raport care arată că numeroşi enoriaşi cred în continuare că au loc cazuri de agresiune sexuală la nivel înalt în Biserica Catolică, sau că acestea sunt acoperite de episcopi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici